Ministerul Educației a publicat rezultatele la simularea la BAC 2024, vineri, 15 martie. Notele obținute de elevi au fost dezastruoase, doar 60,13% dintre elevii de clasa a XII-a au reușit să ia o notă de trecere la limba și literatura română, iar lucrurile nu stau neapărat mai bine la matematică s. Cu toate acestea, notele de la simulare nu vo fi trecute în catalog, decât la cererea elevilor. Aceștia mai au timp să se pregătească pentru examenul maturității și să obțină rezultate mai bune.
Rata de promovare la proba la limba română din cadrul simulării la BAC 2024 a fost extrem de slabă. Datele arată că 39,87% dintre elevi au obținut note între 1 și 4.99, adică au picat proba.
22,89% au reușit să ia între 5 și 5.99 și doar 4,40% dintre ei au obținut note între 9 și 9.99.
Rata de promovare la proba obligatorie a profilului, adică matematică sau istorie, este de 64,12%, conform rezultatelor afișate de Ministerul Educației. Notele nu vor fi publice.
La matematică sau istorie, 35,88% dintre elevi au obținut note sub 5, asta în condițiile în care nota minimă este 5, dar întregul examen de Bacalaureat este considerat promovat dacă media este este 6.
La matematică sau istorie, doar 9,64% dintre elevi au obținut note între 9 și 9.99.
„Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, a transmis Ministerul Educației.
Notele sunt comunicate elevilor folosindu-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Rezultatele individuale vor fi discutate în fiecare clasă și se vor lua măsuri pentru ca rezultatele examenului de BAC să fie mai bune. Aceste note de la simulare nu se pot contesta și nici nu este obligatoriu ca ele să fie trecute în catalog. Acest lucru se face doar la cererea scrisă a elevului.
În 2024 calendarul examenului de Bacalaureat va fi următorul: