Dezastru în România! Specialiștii fac anunțul sumbru: ce se întâmplă din martie

Dezastru în România! Specialiștii fac anunțul sumbru: ce se întâmplă din martie
Alertă privind noua tulpină a viruslui COVID-19. Specialiștii se tem de o nouă pandemie din martie

Noua tulpină de SARS-CoV-2 a rupt UK de restul lumii și a ajuns și în România. Medicii de la Institutul Matei Balș au confirmat pentru Digi24 că au descoperit virusul la un bărbat întors recent în țară. În prezent, UE analizează un răspuns coordonat, iar specialiștii prognozează o nouă pandemie din martie. „Avem nevoie de mult mai multă atenție la aceste măsuri, mergând până la lockdown”, a spus doctorul Marius Geantă.

Specialiștii se tem că noua tulpină a COVID-19 poate produce o nouă pandemie în primăvară

Noua tulpină a SARS-CoV-2 a fost observată în special în Anglia, unde, potrivit ministrului Sănătății, e scăpată de sub control. „Noua tulpină nu doar că se răspândește mai rapid, dar a devenit varianta dominantă. Le bate pe toate celelalte în materie de viteza de transmitere”, a declarat oficialul în urmă cu o săptămână.

Deunăzi a aceasta a fost depistată și în România. Conform Mediafax, persoana în cauză nu ar fi călătorit recent în Marea Britanie. În momentul de față se află pe secție, nu la Terapie Intensivă.

„Au apărut nişte mutaţii în reacţia de amplificare prin care se face PCR-ul şi urmează să vedem dacă acele mutaţii se asamblează într-o configuraţie care corespunde noului coronavirus”, a declarat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt Matei Balş.

„Este nevoie de o intensificare a măsurilor de protecție”

Noua mutație a virusului nu este mai agresivă, dar este mai contagioasă. Experții avertizează că poate fi chiar și cu 60-70% mai contagios. „Noi știm că un anumit procent din numărul total de persoane infectate dezvoltă forme grave de covid-19 și atunci acest 5-10% are valoare dacă raportăm la 1000 de cazuri sau la 1700 de cazuri. Cunoscând că această tulpină se transmite mult mai repede, e clar că avem nevoie de mult mai multă atenție la aceste măsuri mergând până la lockdown”, a spus doctorul Marius Geantă.

„Această tulpină se va vedea în curbă în următoarele săptămâni, eu mă aștept deja la sfârșitul lunii ianuarie să vedem o revenire a curbei ascendente. Este nevoie de o intensificare a măsurilor de protecție împotriva infecției pt că ne infectăm mai ușor. Deci, bătălia se mută ușor din spitale înapoi unde ar fi trebuit să rămână, în societate, în populația generală, iar la acest capitol noi ne-am descurcat mult mai prost decât la capitolul medical”, a completat cercetătorul Octavian Jurma.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI