04 apr. 2024 | 13:27

Devine obligatoriu în România. Cine sunt şoferii care pot rămâne uşor fără permisul auto

News
Devine obligatoriu în România. Cine sunt şoferii care pot rămâne uşor fără permisul auto
Devine obligatoriu în România. Cine sunt şoferii care pot rămâne uşor fără permisul auto

Schimbări importante pentru șoferii din România. Conform noilor reglementări din Codul rutier, aceștia pot rămâne fără permis de conducere foarte ușor, dacă sunt identificate nereguli. În funcție de starea lor de sănătate, pot deveni pietoni.

Cum pot rămâne șoferii fără permis

O nouă propunere legislativă a stârnit dezbateri intense în rândul oamenilor, fiind menită să mai împuțineze din șoferi. Mai exact proiectul propune ca medicii de familie să fie obligați să raporteze șoferii cu potențiale probleme psihologice care ar putea afecta capacitatea acestora de a conduce vehicule.

Mai mult decât atât, aceștia ar urma să îndrume acești șoferi către evaluări psihologice în vederea determinării capacității lor de a șofa. Dacă se va dovedi că nu sunt apți din punct de vedere psihologic, riscă să rămână imediat fără permis de conducere.

Această propunere legislativă a mai fost discutată și în trecut, în urmă cu aproximativ acum 20 de ani, însă nu a fost pusă în aplicare la acea vreme. A rămas doar la nivel de discuție și nu au fost luate măsuri în acest sens.

Proiectul actual aduce în discuție unele aspecte sensibile și complexe din punct de vedere legal. În conformitate cu acest proiect, medicul de familie care observă semne care ar putea indica prezența unor probleme psihologice la un șofer va fi obligat să elibereze un bilet de trimitere către un specialist în psihologie.

Ce conține biletul de la medic

Acest bilet de trimitere va cuprinde informații detaliate despre simptomele observate și va fi expediat către un psiholog independent, autorizat să practice liber profesia. În continuare, acesta va fi trimis apoi direct către șoferul în cauză, care are obligația să se prezinte pentru evaluarea psihologică în decurs de trei zile lucrătoare de la primirea sa.

În cazul în care evaluarea psihologică relevă că șoferul nu este apt să conducă, rezultatul evaluării va fi comunicat de către psihologul responsabil în termen de o zi lucrătoare de la finalizarea procesului de evaluare. Această informație va fi transmisă atât Poliției Rutiere din zona de reședință a șoferului, cât și medicului de familie care a inițiat procesul de evaluare.

Pe de altă parte, în situația în care șoferul este considerat apt psihologic pentru a conduce, psihologul va informa medicul de familie în termen de 15 zile de la finalizarea evaluării.

Se schimbă Codul rutier

Ministerul de Interne a prezentat spre consultare publică proiectul de reglementare de urgență pentru modificarea Legii drumurilor, cunoscut sub numele de OUG 195/2002. Proiectul este amplu și conține modificări importante, în special în ceea ce privește îmbunătățirea siguranței rutiere în România.

Alte modificări se referă la procedurile de testare a consumului de alcool și de droguri pentru a limita efectele erorilor de măsurare. Aceasta include situațiile în care alcoolul este produs prin fermentație în stomac, ca urmare a ingerării anumitor alimente (de obicei fructe).

În cazul în care concentrația de alcool în sânge este mai mică de 0,10 mg/l, conducătorul auto poate solicita o nouă testare la cel puțin 15 minute de la prima testare și cel târziu la 20 de minute de la cea de-a doua testare; dacă rezultatele celei de-a doua testări sunt negative, conducătorul auto nu este sancționat.

„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, se spune în nota de fundamentare.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro