Deținuții cu această pedeapsă pot sta acasă + pușcărie de weekend. Ce vrea PNL-ista Alina Gorghiu

Deținuții ar putea face închisoare acasă

În plină pandemie, când toți ochii sunt ațintiți asupra măsurilor luate de guvern pentru izolarea virusului mortal, parlamentarii sunt pe cale să modifice Codul Penal, astfel încât deținuții condamnați la o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare să poată ispăși pedeapsa… acasă!

Deținuții ar putea face închisoare acasă

Inițiatorul legii care va permite executarea de închisoare de acasă este parlamentarul PNL Alina Gorghiu, iar demersul său a trecut deja, marti seara, de Senat, cu 128 de voturi „pentru” și două abțineri. Camera Deputatilor este for decizional în acest caz.

Alina Gorghiu a declarat că este un proiect care reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

„Proiectul modifica in esenta Codul Penal cu cateva prevederi esentiale care se gasesc in sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o masura alternativa la pedeapsa inchisorii, si anume executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii, care reprezinta o forma de individualizare a pedepsei si, de asemenea, executarea fractionata a pedepsei inchisorii.

Codul de Procedura Penala suporta o modificare esentiala, care presupune ca instanta se va pronunta asupra revocarii si anularii executarii la domiciliu a pedepsei inchisorii. (…) Se instituie supravegherea prin bratara electronica, se defineste notiunea de imobil in care se executa pedeapsa si se reglementeaza cazurile in care condamnatul poate parasi imobilul – asta este esenta initiativei legislative”, a detaliat Alina Gorghiu. Practic, este vorba de o modificare a Codului Penal, unde este introdusă secțiunea „Condițiile executării la domiciliu a pedepsei închisorii.”

Deținuții ar putea face închisoare acasă
Deținuții ar putea face închisoare acasă

Apare și închisoarea de weekend

Potrivit proiectului, instanța poate dispune ca deținutul să poată executa la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite mai multe condiții:

  • Pedeapsa aplicata, inclusiv in caz de concurs de infractiuni, este inchisoarea de cel mult 7 ani;
  • Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;
  • Infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;
  • In raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca executarea la domiciliu a pedepsei inchisorii este suficienta, iar condamnatul nu va mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

Cine nu poate beneficia de aceste prevederi

  • Initial a fost dispusa suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocata;
  • Infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor;
  • Faptele reprezinta infractiuni contra vietii, contra integritatii corporale sau sanatatii, infractiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fatului, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale, infractiuni de coruptie, infractiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice, precum si infractiuni prevazute de Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, republicata.
  • Persoana a fost condamnata anterior pentru savarsirea fie a infractiunii de evadare, fie pentru cea de inlesnire a evadarii ori pentru tentativa la aceasta.

Mai mult de atât, proiectul prevede închisoarea mixtă sau condamnarea de weekend: infractorii pot sta în timpul săptămânii la domiciliu, iar în weekend vor merge la penitenciar.

„In raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, cu respectarea conditiilor prevazute de art 98*1 – 98*7, daca apreciaza ca este necesar pentru prevenirea infractorului de la svaarsirea de noi fapte penale, instanta poate dispune individualizarea mixta a executarii pedepsei inchisorii: in timpul saptamanii la domiciliu, iar in zilele de sambata si duminica in penitenciar”, se arata in proiectul legislativ.

Una dintre prevederile proiectului este aceea ca persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanență prin intermediul unei brățări electronice.

Dintre politicieni, doar fostul ministru al Justiției, Raluca Pruna, a criticat în termeni extrem de duri proiectul inițiat de senatorul PNL Alina Gorghiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI