Detaliul secret observat la orez de o gospodină. Ce s-a întâmplat după ce l-a pus în congelator, citiți în articolul de mai jos.
O gospodină a observat un detaliu secret la orez după ce aceasta l-a pus la congelator. Este incredibil ce s-a întâmplat cu banalul aliment.
Orezul este un ingredient de bază în diverse mâncăruri sau deserturi la români. Orezul de de mai multe feluri. Există orez alb, maro, basmati, sălbatic.
Indiferent pe care alegem să îl preparăm, important este să ştim cât timp este valabil alimentul şi ce se întâmplă dacă îl consumi după ce acesta a expirat.
Astfel, trebuie știut că perioada de valabilitate a orezului uscat, nepreparat, variază în funcţie de felul orezului. Principala diferenţă este între orezul alb şi cel brun.
Întrucât orezul brun nu trece printr-un proces de măcinare pentru a-i fi îndepărtat stratul exterior bogat în nutrienţi, acesta are un conţinut mai mare de uleiuri esenţiale și grăsimi. Astfel, acest tip de orez va râncezi mai repede decât orezul alb, rafinat, scrie healthline.com.
În așa fel, la frigider sau congelator, se va putea prelungi considerabil ambele perioade de valabilitate.
De asemenea, alimentele de la raft au, de obicei, o dată de expirare. Astfel, pot fi consumate în siguranţă chiar și după data care este trecută pe ambalaj, în cazul în care acesta nu este rupt sau deteriorat.
Altfel spus, trebuie să verifici ca nu cumva ambalajul produsului să aibă găuri, un conţinut umed sau cu mucegai. De asemenea, în cazul orezului brun se pot observa anumite decolorări, se poate simţi un miros rânced și au o textură uleioasă.
Cine vrea să prelungească durata calităţii orezului cât mai mult timp posibil, trebuie să se asigure că îl păstrează într-un loc uscat, cum ar fi o cămară sau un dulap de bucătărie. De asmenea, orezul trebie pus într-un recipient etanş după ce a fost deschis ambalajul.
Durata de valabilitate a orezului gătit este aceeaşi pentru toate felurile de orez. Odată ce a fost preparat, orezul îşi poate păstra aroma, textura şi calitatea timp de 3-4 zile la frigider. De asemenea, orezul gătit poate fi păstrat la congelator până la nouă luni.
Orezul expirat mai poate fi verificat și deosebit după ce se constată că are un miros urât. Apoi, se poate verifică textura. În loc să fie pufos, orezul gătit va fi mai degrabă lipicios.
Vizual pe sau în orezul expirat apar pete de mucegai. Acestea pot fi de culoare verde, albastră sau neagră. Când se constată vreunul din aceste semne orezul nu mai trebuie consumat.