Detaliul neștiut despre asigurarea RCA. Ce trebuie să afle șoferii, este vital pentru ei

Detaliul neștiut despre asigurarea RCA. Ce trebuie să afle șoferii, este vital pentru ei
Ce trebuie sa stie soferii despre asigurarea RCA

Ce detaliu este neștiut despre asigurarea RCA și ce trebuie să afle șoferii. Decontarea directă o să fie inclusă automat în contractul RCA, dar nu va fi și obligatorie, cum se discutase înainte de lansarea în dezbatere publică a OUG ce consemnează ceea ce ar putea însemna schimbarea deceniului pentru șoferii din țară.

Detaliul neștiut despre asigurarea RCA

Astfel că un articol din OUG ce spune că șoferul păgubit o să aibă în continuare posibilitatea ca să se adreseze asiguratorului RCA al șoferului vinovat de despăgubire îi îngrijorează agenții de vânzări ai brokerilor. Aceștia cred că păstrarea acestei opțiuni o să limiteze mult apetitul șoferilor pentru firmelor cu reputație de bun plătitor și un preț mai ridicat, în folosul firmelor ieftine și cu probleme certificate de autorități, ce domină azi piața.

Alineatul 5 al articolul 26 din OUG pentru modificarea legii 132/2017, a RCA nu putea deci să lipsească din lege. Asta pentru că chiar și esența asigurării RCA este că despăgubirea se face de către asiguratorului șoferului vinovat:

”Nu putea fi eliminată posibilitatea ca șoferul păgubit să se adreseze asigurătorului șoferului vinovat. Aceasta este chiar esența RCA și fără o astfel de prevedere am fi încălcat Directivele Europene în domeniu. Trebuie să înțelegem că produsul de bază este RCA, iar decontarea directă nu este decât o opțiune suplimnetară, o altă interfață. Dar nu cred că acesta va fi un impediment. Același act normativ introduce și o relație directă între păgubit și propriul asigurător, ceea ce va permite ca aceasta din urmă să îi facă imediat o ofertă. Succesul decontării directe obligatorii depinde foarte mult de brokeri, de felul în care ei vor explica acest produs. Dar cred că toată lumea este de acord că este o măsură bună „, a explicat unul dintre specialiști pentru economica.net.

Articolul 26, alineatul 5

Articolul 26, alineatul 5 spune: ”Prevederile nu aduc atingere dreptului persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acțiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului”.

Mai mulți agenți se tem că mulți șoferi vor opta tot pentru variantele ieftine de RCA.

”La cum au strâmbat din nas unii până acum, când le-am prezentat clauza, ea fiind facultativă, să-i vezi acum, când este obligatorie. Va trebui o muncă asiduă de informare a condițiilor de aplicare. Să nu afle doar când au accident. ”, a spus un agent.

Mari firme de RCA precum Euroins și City Insurance ce controlează 75-80% din piața RCA datorită tarifelor reduse au fost amendate pentru diverse probleme, adunând cea mai mare parte a reclamațiilor primite de ASF de la clienți și păgubiți din asigurări.

Dar se speră ca o parte dintre șoferi să meargă și către alte firme de asigurare decât cele două și să fie rezolvată cea mai mare problemî a pieței. Organizațiile brokerilor și ale pieței asigurărilor au salutat măsura introducerii decontării directe în poliță, discutată de mai mulți ani, însă impusă și ajunsă în faza de proiect de OUG doar după instalarea noii conduceri a ASF.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI