Nicolae Ceaușescu e, până acum, cel mai longeviv președinte al României. E, totodată, și cel mai longeviv dictator. Așa că, de multe ori, poveștile despre el se combină cu mitul.
Ceaușescu a venit la putere, în România, în 1965. Câțiva ani mai târziu a devenit primul președinte al republicii și a condus țara până în 1989. Dincolo de termenii oficiali, Ceaușescu a fost un dictator care a condus țara sub ideologia comunistă. Dincolo de tot ce s-a scris și s-a spus despre el, un detaliu fascinează constant: de ce n-avea bani la el?
Povestea cu Ceaușescu și portofelul e simplă. Nu avea bani și nu avea nevoie de acte. Era cunoscut și bunurile sau serviciile erau deja asigurate de statul pe care îl conducea.
Informațiile au ajuns în spațiul public de la cei din jurul său. Cei care i-au fost aproape au spus că nu l-au văzut niciodată cu bani sau documente personale asupra lui. Singurele momente în care se identifica era în vizitele în afara țării, când avea pașaportul.
„Nu l-am văzut niciodată pe Ceauşescu cu bani la el. Nu avea niciodată nevoie de bani, nici în ţară şi nici în vizitele externe pe care le făcea. El mânca la Gospodăria de Partid, avea frizer, croitor, tot ce-i trebuia, deci n-avea el nevoie de bani. La restaurant n-a fost niciodată, toată viaţa lui, deci n-a avut de plătit vreo notă”, a declarat Marin Neagoe, şeful Direcţiei a-V-a a Securităţii, într-un interviu publicat de Adevărul.
Ca salariu de președinte al țării, Ceaușescu avea circa 500 de dolari (azi, asta ar însemna circa 1.000 de dolari, ajustat la inflație). Dar nici nu prea avea nevoie de mai mult. Ceauşeştii nu plăteau nici chirie, nici întreţinere, nici transport. Contactele lor cu banii erau indirecte: prin rapoartele pe care le primeau de la sectoarele economice.