Ieri, vineri 22 mai, în cadrulunei procesiuni impresionante, a avut loc slujba de înmormântare a ÎPS Pimen. Acesta, conform ultimei sale dorințe, a fost înmormântat la Sihăstria Putnei, călugării de aici fiind cei care au pregătit totul. Toți cei care au participat la procesiune au putut observa un detaliu care i-a pus pe gânduri.
Mulți dintre credincioșii care au participat la procesiunea de inhumare a ÎPS Pimen au rămas însă surprinși când au observată că pe cruce nu este trecut numele real al său, Vasile Zainea. Dar răspunsul la această dilemă se regăsește în trecutul fostului monah, și anume că pe 10 martie 1951 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Neamț, atunci a preluat și numele de Pimen. Ulterior, Vasile Zainea, ÎPS Pimen a fost hirotonit ierodiacon, în același an, 1951, și apoi ieromonah (1957). Practic, de atunci, Vazile Zainea a devenit simplu Pimen.
Conform celor edificate anterior, era și normal ca pe crucea fostului monahsă fie scris “INRI Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților n. 1920, d. 2020”. Reamintim că fostul monah fusese transferat în București, la Insitutul ”Matei Balș”, după ce starea sa de sănătate se agravase, în urma infectării cu noul coronavirus. Acesta, la momentul decesului, avea vârsta de 90 de ani. Fusese adus la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” București de pe 20 aprilie, după ce a fost infectat cu COVID-19.
În ultimul interviu acordat, în anul 2019, ÎPS Pimen povestea despre ulima sa dorință, în cazul care va pleca din această lume, și anume că și-ar dori să fie înmormântat exact în locul care i-a plăcut cel mai mult să stea, și anume la Mânăstirea Putna,în Sihăstria Putnei. Astfel i s-a îndeplinit și ultima sa dorință pământeană, în cele din urmă.
„Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană. Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, a spus ÎPS Pimen.