Bancnota de 200 de lei are o poveste interesantă, de care nu multă lume știe. Probabil ați observat chipul marelui poet român Lucian Blaga pe bancnotă, dar în fundal se ascunde un mesaj.
Fiecare bancnotă românească are povestea ei, iar puțini știu că pe bancnota de 200 de lei sunt scrie două poezii semnate de către Lucian Blaga. Pe avers putem observa portretul poetului, iar în fundal o carte deschisă la fila cu poemele „Autoportret” și „9 mai 1895”.
Desigur, cele două poezii nu se văd foarte bine și sunt greu de citit. De fapt, mulți nici măcar nu au observat acest detaliu. Iată cum sună cele două poezii:
Lucian Blaga e mut ca o lebădă.
În patria sa
zăpada făpturii şine loc de cuvînt.
Sufletul lui e în căutare,
în mută, seculară căutare,
de totdeauna,
şi până la cele din urma hotare.
El caută apa din care bea curcubeul.
El caută apa,
din care curcubeul,
îşi bea frumuseşea şi nefiinşa.
Sat al meu, ce porşi în nume
sunetele lacrimei,
la chemări adânci de mume
în cea noapte te-am ales
ca prag de lume
şi poteca patimei.
Spre tine cine m-a-ndrumat
din străfund de veac,
în tine cine m-a chemat
fie binecuvântat,
sat de lacrimi fără leac.
Dacă pe fața bancnotei se află chipul poetului și cele două poezii, pe reversul ei este reprezentată o scenă mai complexă. Putem observa statuia emblematică Gânditorul de la Hamangia și o construcție rustică din lemn.
Această construcție din lemn nu este doar o simplă ilustrare, ci reprezintă o casă reală, situată în țara noastră. Este vorba despre o casă veche, tradițională, completată de o moară de apă, aflată în cadrul Muzeului Astra din Sibiu.
Casa a devenit un obiectiv turistic remarcabil pentru vizitatorii muzeului. Mulți dintre aceștia aleg să facă fotografii alături de bancnota de 200 de lei și cu clădirea rustică.
Structura tradițională de pe bancnotă este Moara din Poienii de Jos, localizată în județul Bihor. A fost achiziționată în anul 1974 și reconstruită în Muzeul Astra din Sibiu în perioada 1975 – 1976.