După ce România a fost lovită din plin de ciclonul Boris, meteorologii anunță o nouă perioadă grea. Din păcate, un nou fenomen meteo se abate asupra României, iar ANM a făcut anunțul despre furtunile puternice din România, precizând și când scăpăm de ciclonul Ashley. În aceeași ordine de idei, hidrologii spun că Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui.
Din cele mai recente prognoze ANM, află că, atât bucureștenii, cât și restul locuitorilor din România trebuie să se pregătească pentru schimbări semnificative ale vremii pe măsură ce ciclonul Ashley se apropie.
Specialiștii spun că se așteaptă ca acest ciclon, condus de un front de aer polar maritim, să traverseze România începând de sâmbătă seara (28 septembrie a.c.), iar intensitatea sa maximă să aibă loc duminică seara, pe 29 septembrie.
ANM mai spune că se anticipează că Bucureștiul și alte județe din sudul țării să fie una dintre cele mai afectate zone de ciclonu Ashley. În aceeași prognoză sumbră, specialiștii vorbesc de scăderea valorilor termice, spre cel puțin 15 grade în această perioadă.
„Ne așteptăm la o răcire severă începând de duminică. Vremea va deveni instabilă, cu ploi torențiale și intensificări ale vântului ce pot lua forma unor vijelii.
Aceste fenomene se vor manifesta pe arii extinse în majoritatea regiunilor țării, iar în noaptea de duminică spre luni vor fi precipitații semnificative, în special în sud și sud-est”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, într-o declarație pentru Agerpres.
Noul ciclon, denumit Ashley, alimentat de un front de aer polar, va intra la finalul acestei săptămâni pe teritoriul României, fiind preconizate cantități însemnate de apă, de până la 100 de litri pe metrul pătrat. Specialiștii au precizat recent care sunt zonele din România cele mai afectate de ciclonul Ashley.
În acest context autoritățile sunt în stare de alertă, urmărind în același timp și debitele Dunării, care deja a făcut ravagii în Ungaria.
În ceea ce privește perioada, și când scăpăm de ciclonul Ashley, Elena Mateescu, director ANM, precizează că frontul ciclonic se va disipa, după data de 30 ale lunii, deși se vor menține valori termice scăzute, între 22 și 23 de grade, de altfel valori obișnuite pentru luna în care ne aflăm:
„Pe parcursul zilei de duminică, duminică spre luni, aici anticipăm că va fi vârful acestui episod în ceea ce privește cantitățile de precipitații, în special în Oltenia și Muntenia, cantități de apă care vor atinge cumulat 80-100 l/mp. Aceste cantități pot genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni
Luni, 30 septembrie, vom avea în continuare o vreme rece, însă de la mijlocul săptămânii, valorile termice vor reveni la normal, ajungând la 22-23 de grade Celsius, valori obișnuite pentru această perioadă a anului”, a adăugat Elena Mateescu.
Deși sunt sub monitorizare, debitele Dunării vor ajunge la valori peste media normală a perioadei, preconizându-se debite de până la 8.000 mc/s.
Una din marile temeri a acestor zile, este că Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui, asta în cazul în care debitul va ajunge la cel puțin 15.000 mc/s, spun specialiștii. Temerea este că digul de la Borcea ar putea ceda sub presiunea cantităților mari de apă, ceea ce ar putea duce la o astfel de situație dramatică în zona Autostrăzii Soarelui.
Din datele recente, se pare că debitele celui mai mare fluviu al Europei cresc de la o zi la alta, iar prognozele sunt actualizate de la o zi la alta, în funcție de măsurătorile din teren. Din comunicatele de până acum se înțelege că, de fapt, creșterea debitului Dunării rămâne în vigoare.