18 oct. 2024 | 18:01

Destinația turistică din România care se redeschide publicului după 2 ani de zile. Cum arată acum, după renovări

Turism
Destinația turistică din România care se redeschide publicului după 2 ani de zile. Cum arată acum, după renovări
Destinația turistică din România care se redeschide publicului după 2 ani de zile. Cum arată acum, după renovări

După 2 ani de renovări și peste jumătate de milion de euro investiți, una dintre cele mai cunoscute vile din România se redeschide pentru public. Obiectivul turistic va putea fi vizitat din nou, la finalul acestui an.

Se redeschide ”Casa Arhitectului”, după 2 ani de renovări

Situată pe Domeniul Regal Peleș, ”Casa Arhitectului”, cunoscută și drept Vila Șipot, va reintra în circuitul turistic la finalul acestui an. În ultimii doi ani, clădirea a fost renovată și consolidată, iar costul lucrărilor s-a ridicat la peste 500.000 de euro, bani provenind de la investitori privați. Principala atracție este Galeria Arhitecților Peleșului, o expoziție dedicată specialiștilor care au lucrat la ridicarea și dezvoltarea domeniului regal.

”În spatele Corpului de Gardă se remarcă o vilă cochetă, cu parterul în stilul renașterii germane și etajul în stil modern alb. Este Vila Șipot sau Casa Arhitectului, edificiu cu un rol aparte în istoria Domeniului Regal Sinaia. Vila a fost proiectată în 1900 de Karel Liman, arhitectul principal al Familiei Regale, la acea vreme, pentru birourile de lucru ale echipei care lucra la marile șantiere regale din Sinaia.

Liman a și locuit aici, până la moartea sa, în anul 1929. Una dintre fotografiile emblematice din epocă îl arată contemplând Domeniul de pe terasa vilei, adăugată construcției în anii 1908-1909. Vila Șipot a făcut parte din destinul arhitectului ceh care, venind în Principatele române pentru a lua parte la înființarea Domeniului Regal, a rămas să trăiască în țara sa de adopție ca Șef al Biroului Regal de Arhitectură”, se arată pe site-ul Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Vila are și locuri de cazare

Vila Șipot este o clădire cu o semnificație aparte, situată pe domeniul regal de la Peleș, în Sinaia. Construită în anul 1900, vila a fost proiectată de arhitectul ceh Karel Liman, cel care a realizat și alte lucrări importante pentru familia regală română, inclusiv Castelul Peleș. Vila a servit inițial drept birou și locuință pentru Liman și echipa sa de arhitecți, care lucrau la proiectele regale din zonă.

Arhitectura Vilei Șipot este o combinație de stiluri: parterul este inspirat din Renașterea germană, în timp ce etajul adoptă un stil modern, specific începutului de secol XX. Clădirea dispune de parter, etaj și mansardă și este împărțită în opt camere. De asemenea, terasa adăugată în 1908-1909 oferă o priveliște splendidă asupra domeniului regal.

După ce a fost închisă și neutilizată pentru o perioadă, Vila Șipot a reintrat în circuitul cultural și turistic, fiind restaurată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș. După restaurare, va fi deschisă publicului și poate găzdui turiști și studenți care participă la diverse workshopuri organizate în cadrul domeniului Peleș. Vila oferă și cazare, iar unele camere au dotări moderne.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Iubitul Elenei Udrea, decizie radicală. Cum va fi afectat copilul cuplului
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Ordin de la Comisia Europeană. România e obligată până în 2030
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Putin amenință cu ARMA NUCLEARĂ! L-a SCOS DIN MINȚI planul lui Zelenski
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro