Începutul de an pentru fermierii din România nu a fost unul profitabil iar seceta din ultima perioadă a dat peste cap orice calcul făcut de aceștia până acum, pe lângă asta mai adăugăm și criza epidemilogică și avem toate datele pentru un adevărat dezastru în agricultura românească.
Dacă ne referim numai la terenurile arabile, în acest moment în România sunt cuprinse de secetă, aproximativ 2,9 milioane de hectare de terenuri agricole situate în estul şi sud-estul ţării, conform ultimelor statistici. Dacă adăugăm la asta și stocurile de carne de vită, de ouă, de carne de pasăre, de legume, pe care producătorii nu au cum să le valorifice. Toate aceste produse, din cauza restricţiilor impuse prin ordonanţele militare şi a scăderii puterii de cumpărare a cetăţenilor, nu au putut fi exploatate, există premisele unui adevărat dezastru în agricultura românească.
Reprezentanții fermierilor români au tras semnale de alarmă, odată către ministrul de resort, Adrian Oros, cât și în fața guvernului, în general, astfel a apărut proiectul de lege anti-secetă 2020. Un proiect abordat csub forma unei scheme de ajutor de stat pentru fermierii care au culturi afectate de lipsa ploilor. Ajutorul va veni sub forma unor despăgubiri financiare a fermierilor ale căror terenuri au fost afectate de secetă, iar Ministerul va suporta 70% din poliţa de asigurare.
“Suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate ca fiind însămânţate. Vreau să fac un apel pentru că vrem să îi despăgubim pe cei care sunt păgubiţi, dar datele după care calculăm trebuie să fie nişte date reale.”, a decalrat ministrul Adrian Oros.
În primul rând trebuie specificat că această schemă de ajutor se va aplica pe tot teritoriul țării și tuturor fermierilor, indiferent dacă aceștia au încheiate asigurări pe suprafețe sau nu. Conform proiectului de susținere a fermierilor, există o schemă de sprijin și pentru echipamente de irigare, iar ministerul va suplimenta cu 10 la sută bugetul pentru infrastructură, care este în acest an de 50 de milioane de euro ca să fie irigate încă 200 de milioane de hectare până la sfârşitul anului.
”Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în producția agricolă primară, respectiv:
a) producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol;
b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare;
c) producători agricoli persoane juridice, precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de stat, beneficiarii prevăzuți mai sus trebuie să dețină proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat de către o comisie formată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, şi în care să fie cuprinse cultura şi suprafaţa afectată si gradul de afectare.”, se mai stipulează în proiect.