25 mai 2020 | 15:56

Despăgubiri pentru fermieri, în 2020. Câți bani ar putea primi agricultorii români

Știri generale
Despăgubiri pentru fermieri, în 2020. Câți bani ar putea primi agricultorii români
Despăgubiri pentru fermieri, în 2020. Câți bani ar putea primi agricultorii români

Începutul de an pentru fermierii din România nu a fost unul profitabil iar seceta din ultima perioadă a dat peste cap orice calcul făcut de aceștia până acum, pe lângă asta mai adăugăm și criza epidemilogică și avem toate datele pentru un adevărat dezastru în agricultura românească.

Despăgubiri pentru fermieri, în 2020

Dacă ne referim numai la terenurile arabile, în acest moment în România sunt cuprinse de secetă, aproximativ 2,9 milioane de hectare de terenuri agricole situate în estul şi sud-estul ţării, conform ultimelor statistici. Dacă adăugăm la asta și stocurile de carne de vită, de ouă, de carne de pasăre, de legume, pe care producătorii nu au cum să le valorifice. Toate aceste produse, din cauza restricţiilor impuse prin ordonanţele militare şi a scăderii puterii de cumpărare a cetăţenilor, nu au putut fi exploatate, există premisele unui adevărat dezastru în agricultura românească.

Reprezentanții fermierilor români au tras semnale de alarmă, odată către ministrul de resort, Adrian Oros, cât și în fața guvernului, în general, astfel a apărut proiectul de lege anti-secetă 2020. Un proiect abordat csub forma unei scheme de ajutor de stat pentru fermierii care au culturi afectate de lipsa ploilor. Ajutorul va veni sub forma unor despăgubiri financiare a fermierilor ale căror terenuri au fost afectate de secetă, iar Ministerul va suporta 70% din poliţa de asigurare.

“Suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate ca fiind însămânţate. Vreau să fac un apel pentru că vrem să îi despăgubim pe cei care sunt păgubiţi, dar datele după care calculăm trebuie să fie nişte date reale.”, a decalrat ministrul Adrian Oros.

Câți bani ar putea primi agricultorii români

În primul rând trebuie specificat că această schemă de ajutor se va aplica pe tot teritoriul țării și tuturor fermierilor, indiferent dacă aceștia au încheiate asigurări pe suprafețe sau nu. Conform proiectului de susținere a fermierilor, există o schemă de sprijin și pentru echipamente de irigare, iar ministerul va suplimenta cu 10 la sută bugetul pentru infrastructură, care este în acest an de 50 de milioane de euro ca să fie irigate încă 200 de milioane de hectare până la sfârşitul anului.

Despăgubiri pentru fermieri, în 2020. Câți bani ar putea primi agricultorii români

Despăgubiri pentru fermieri, în 2020. Câți bani ar putea primi agricultorii români

”Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în producția agricolă primară, respectiv:
a) producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol;
b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare;
c) producători agricoli persoane juridice, precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de stat, beneficiarii prevăzuți mai sus trebuie să dețină proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat de către o comisie formată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, şi în care să fie cuprinse cultura şi suprafaţa afectată si gradul de afectare.”, se  mai stipulează în proiect.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Capital.ro
Rugăciunea puternică pe care să o spui în prima zi de Paște. Se rostește pentru iertarea păcatelor
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Datini și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci să atragi noroc și bani
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro