Descoperiri uluitoare în apa Mării Negre! „Valori ale contaminării sunt mult mai ridicate în apropierea sursei”

de: Ana Chivu
12 06. 2019

Sezonul estival este abia la început, iar problemele deja și-au făcut apariția. Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța au luat recent probe de apă. Ce au descoperit aceștia?

Marea Neagră, plină de bacterii

Direcția de Sănătate Publică din Constanța a dezvăluit că s-au descoperit, în probele de apă, bacterii periculoase în Zona Năvodari. Din păcate, în apa de la Năvodari au fost depistate bacterii, dar specialiștii nu vor să îi sperie pe cei veniți să se relaxeze în sezonul estival, la mare. Cei de la Direcția de Sănătate Publică au dat undă verde pentru scăldat. Mai exact, probele care au trezit semne de întrebare au fost din zona Hanului Piraților din Năvodari, unde a fost depistat un nivel ridicat al bacteriei Escheriachia coli.

“E vorba de apropierea de sursă, de gurile Dunării, şi prin faptul că aceste valori ale poluării şi contaminării sunt mult mai ridicate în apropierea sursei”, a spus Răzvan Mateescu, cercetător la Institutul Grigore Antipa Constanța. Cercetătorii transmit turiștilor că nu trebuie să se sperie dacă văd alge pentur că acesta este semnul care dovedește că ecosistemul își revine cu pași repezi.

Apele din Marea Neagră contaminate cu bacterii

Sfatul cercetătorilor pentru turiști

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetări Marine Grigore Antipa le propun oamenilor să se bucure în continuare de șederea la mare și de vacanța cuvenită, semn că bacteriile nu vor cauza probleme. Cu cât alegeți zone din centru stațiunii Mamaia sau spre Constanța, ori sudul litoralului, cu atât apa devine mai limpede.

Cele mai curate ape din Europa sunt în: Cipru, Malta și Grecia, iar cele mai bune zone pentru scăldat sunt: Italia, Franța și Spania. Uniunea Europeană a lansat de curând o hartă pentru a arăta cetățenilor cele mai sigure locuri pentru îmbăiere. În România, 56% din zonele de scăldat au primit undă verde.