Descoperirea unei păduri de peste 60.000 de ani ar putea schimba radical medicina. Oamenii de știință cred că se poate ca aceasta să dețină un ”ingredient” ce ar putea salva vieți.
În urmă cu aproape 60.000 de ani, pe măsură ce oamenii preistorici tocmai începuseră să se aventureze în Africa, o pădure de chiparoși (arbori rășinoși din familia coniferelor) a crescut pe malurile unui râu din apropierea Golfului Mexic. În vreme ce copacii îmbătrâneau, au căzut și au fost îngropați sub sedimente. Când nivelul mării a crescut, rămășițele pădurii au fost acoperite încă o dată.
Acum, oamenii de știință au descoperit aceeași pădure și cred că ar putea păstra secretele creării de noi medicamente, salvând astfel vieți. Timp de milenii, pădurea antică a rămas neatinsă, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, care a publicat un articol despre pădure săptămâna precedentă.
În 2004, uraganul Ivan a lovit coasta golfului, măturând fundul maritim și sedimentele care au ținut pădurea în liniște. De atunci, terenul cu vestigii arheologice, care se află acum la 60 de metri sub apă în largul coastei Alabama din Mobile Bay, a fost vizitat de câțiva cercetători și realizatori de film.
Tocmai în luna decembrie o echipă de oameni de știință de la Universitatea Northeastern și Universitatea din Utah au pornit într-o expediție pentru a se scufunda în ape și a aduce înapoi bucăți de lemn pentru a fi studiate. Condițiile au fost grele și faptul că echipele anterioare de scufundări au văzut o mulțime de rechini în zonă a făcut ca expediția să fie riscantă, dar când experții au ajuns în sfârșit în pădure, s-au înfricoșat.
„A fost cu adevărat uimitor. Ne-am învârtit în jurul marginii acestui vechi pat de râu. În stânga noastră erau rămășițele de cioturi uriașe și lemn curat care ieșeau din terasamentul malului”, și-a amintit Brian Helmuth, profesor de științe marine și de mediu la Universitatea Northeastern, unul dintre oamenii de știință care a participat la scufundări.
„Chiar dacă vizibilitatea nu a fost grozavă, vă puteți imagina destul de ușor că este marginea unei păduri de chiparoși și a fost aproape o senzație stranie de a face un pas înapoi în timp”, a completat profesorul.
Pe lângă medicamente, oamenii de știință vor studia noile probe pentru a vedea dacă pot fi aplicate în producția de hârtie, textile, alimente, furaje, substanțe chimice fine și combustibili regenerabili, notează edition.cnn.com.