Descoperire. Emisiile de carbon descoperite pe luna îi obligă pe cercetători să pună la îndoială teoria că a fost formată într-o coliziune între Pământ și ”planeta rătăcitoare” Theia. Rezultatele unei nave spațiale japoneze indică abundența de carbon pe lună, element care ar fi fost eradicat de temperaturi în timpul ciocnirii. Este probabil ca ”ipoteza de impact” să fie modificată pentru a explica existența carbonului.
În cazul în care luna ar fi luat naștere în urma unei coliziuni, cantitatea de carbon ar fi trebuit să fie complet vaporizată de temperaturile intens generate, dat fiind că ar fi vorba despre un impact colosal. Concluziile sugerează că elementul chimic a existat încă de la formarea lunii în urmă cu 4,5 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că ”teoria impactului” ar trebuie să fie reconsiderată.
„Estimările noastre demonstrează că carbonul există pe întreaga suprafață a corpului astronomic. Carbonul a fost încorporat la formarea sa și/sau a fost transportat miliarde de ani în urmă”, potrivit Science Advances.
Rezultatele vin de la nava spațială SELENE a agenției japoneze de explorare a spațiului, numită Kaguya, care a mers în jurul lumii din anul 2007 până în 2009. Unul dintre instrumentele folosite de Kaguya a fost un spectometru de masă ionică, care a găsit fluxuri în ioni de carbon ce sunt prea mari pentru a fi transportate de vânt solar sau de meteoroizi mici numiți ”micrometeoroizi”, au clarificat cercetătorii.
„Ar fi util să evaluăm în continuare cantitățile de elemente existente pe lună, de exemplu, viitoare analize izotopice ale emisiilor de Carbon de pe suprafața lunii, pentru a oferi o estimare cantitativă a echilibrului masic al carbonului, al vântului solar și al micrometeoroizilor”, a spus echipa.