Descoperirea care va revoluționa Matematica. Un profesor din Focșani a devenit celebru la nivel internațional cu ea
România se laudă cu oameni extrem de inventivi, deștepți și talentați, care au obținut rezultate lăudabile la multe concursuri internaționale de-a lungul anilor. De asemenea, mulți medici români obțin performanțe uriașe în străinătate, ajungând să apară în revistele internaționale de specialitate. Vedeta acestei săptămâni este, însă, un profesor de matematică a unui liceu din Focșani, care a reușit să descopere o formulă neaflată de nimeni până acum, pe care a publicat-o într-o enciclopedie internațională.
Realizare remarcabilă făcută de profesorul din Focșani
Mihai Teodor este profesor la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Focşani şi, potrivit laudelor colegilor săi de cancelarie, cadrul didactic își exercită meseria cu măiestrie, lucru confirmat și de rezultatele obținute de elevii săi la diferite concursuri și olimpiade.
Spre deosebire de alți profesori dedicați, Mihai Teodor a reușit să-și pună amprenta în domeniul în care lucrează, descoperind o formulă pe care niciun alt profesor sau informatician nu a reușit să o elucideze până acum. Este vorba despre identificarea sumei produselor tuturor cifrelor până la un anumit număr.
Profesorul Teodor a explicat că această sumă ar fi fost simplu de aflat cu ajutorul unui calculator, pentru un număr concret. Dificultatea apare atunci când numărul este necunoscut, fiind necesară aflarea unei formule, pe care nimeni nu a descoperit-o până în urmă cu doi ani.
„Formula de calcul eu am descoperit-o acum vreo doi ani. E vorba de descoperirea sumei produselor tuturor numerelor până la un număr dat. Lucrul acesta era foarte cunoscut şi nu este deloc greu de demonstrat cu ajutorul unui calculator pentru un ‘n’ concret.
În schimb, pentru orice valoare a lui ‘n’, informaticianul nu mai poate să rezolve această problemă şi revine matematicianului această problemă. Matematicianul poate să o facă numai dacă descoperă care este formula şi ulterior să o demonstreze. Ori lucrul acesta nu fusese încă descoperit”, a declarat, pentru Agerpres, Mihai Teodor.
Cum a reușit matematicianul român să ajungă în revistele de specialitate internaționale
Când vine vorba despre rezultate revoluționare și cercetări la nivel internațional, lucrurile devin mult mai complexe, iar drumul de parcurs până în momentul obținerii unui astfel de succes recunoscut pe plan mondial este lung și anevoios.
Cu toate acestea, profesorul din Focșani a fost încrezător în unicitatea formulei descoperite de el, așa că a bifat toți pașii necesari pentru a ajunge să aducă un plus de valoare matematicii la nivel mondial. După multe eforturi, formula sa a fost publicată într-o renumită enciclopedie a numerelor întregi, ceea ce nu poate fi decât un motiv de mândrie pentru comunitatea în care activează, dar nu în ultimul rând, pentru România.
„Am trimis rezultatul la o enciclopedie americană online, The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences (OEIS). E vorba de o enciclopedie vastă a tuturor numerelor întregi. Nu există număr întreg care să nu fie trecut aici. Mi-au răspuns că, dacă în prealabil problema este publicată într-o publicaţie cu ISSN, atunci o vor lua în seamă.
Anul acesta, în luna februarie, formula de calcul a fost publicată în Gazeta Matematică nr. 2/2022. Din nou m-am adresat către OEIS, care a studiat problema cu atenţie şi mi-a transmis că urmează două luni de zile în care o propun spre studiu tuturor oamenilor de pe glob, pentru a verifica şi a vedea inclusiv dacă altcineva a avut anterior o contribuţie sau o ideea asemănătoare. Preţ de două luni de zile am avut mari emoţii, dar în final, pe 5 iunie, a apărut publicată în această enciclopedie”, a spus profesorul de matematică.