Descoperirea care schimbă istoria. Este veche de 2.300 de ani, iar experții fac cercetări atente pentru a afla adevărul

de: Alexandra Chivu
31 05. 2020

Descoperire istorică. Un obiect dedicat Afroditei, vechi de 2.300 de ani, a fost descoperit de cercetători pe fundul mării siciliene.

Descoperire: obiect vechi de 2.300 de ani

O mică ancoră, despre care se crede că este din secolul al III-lea sau al IV-lea î. Hr., din perioada elenistică, cu un simbol al delfinilor înscris pe unul dintre brațele sale, a fost salvată de pe fundul Mării Mediterane, lângă Sicilia.

Experții spun că prezența delfinului amintește de zeița Afrodita, al cărei rol mai puțin cunoscut în mitologia greacă este cel de ”protector al navigatorilor”. Pe lângă puterile sale într-ale iubirii și frumuseții, magia sa este legată și de mări, în sensul de a-i proteja pe cei care le traversează.  Arheologii Roberto La Rocca și Francesca Oliveri au spus că delfinul era acolo pentru a invoca puterile Afroditei și pentru a ghida marinarii prin apele tumultoase.

Ancoră veche de 2.300 de ani

Perioada din care se crede că provine ancora este una interesantă, de tranziție pentru statele mediteraneene. Se întinde de la moartea lui Alexandru cel Mare, în 323 î. Hr. (cunoscut ca Alexandru Macedon), până la apariția Imperiului Roman, în jurul anului 31 î. Hr.

Mările siciliene, pline de comori

Mările siciliene sunt pline cu moaște antice și Marcello Basile, managerul unui centru de scufundări siciliene, a găsit ancora pe fundul mării, la 19 metri sub suprafață. El a raportat-o autorităților, care și-au organizat primirea ”darului mării” cu organizația de mediu Soprintendenza del Mare.  Ancora a fost transferată în Palermo pentru analize detaliate după ce a fost adusă cu succes la suprafață.

Președintele sicilian, Nello Musumeci, a spus: „Din nou în marea noastră adâncă au fost descoperite importante obiecte din vremurile trecute. Din cele mai vechi timpuri, orașele de pe coasta Mediteranei își împărtășesc viața, istoria și comerțul cu Sicilia. Moștenirea noastră este un lucru foarte important”, potrivit dailymail.co.uk.