Apar informații menite să bucure mămicile și viitoarele mămici cu privire la beneficiile imunizării anti-Covid-19. În urma unui studiu realizat de medicii unui spital din Valencia s-a dovedit că unul dintre cele mai administrate vaccinuri din Europa produce mai mulți anticorpi în laptele matern. Cercetarea specialiștilor urmează să meargă mult mai departe, scopul fiind acela de a afla dacă se poate ajunge la o neutralizare a virusului la bebeluș prin alăptare.
Studiul MilkCorona a fost realizat de Institutul de Agrochimie şi Produse Alimentare din Valencia, alături de medicii de Spitalul Clinic Universitar din oraș. Potrivit acestuia, medicii au dorit să afle efectele pe care vaccinurile AstraZeneca, Pfizer șo Moderna le au asupra laptelui matern. În urma monitorizării, specialiștii nu au găsit resturi de virus în niciuna dintre cele 400 de probe analizate.
Ceea ce s-a putut constata este faptul că probele analizate în urma vaccinării cu Moderna au demonstrate că au dezvoltat cel mai mare nivel de anticorpi, după prima și a doua doză. Surpriză a fost de asemenea și în privința serului de la Pfizer, laptele având un număr aproape la fel de ridicat de anticorpi, iar după 60 de zile, concentrașia a fost similară cu cea de la vaccinul Moderna.
În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, probele analizate după prima doză au dezvoltat o cantitate mult mai mică de anticorpi în laptele matern. De menționat este faptul că acest studiu a fost realizat înainte ca acest vaccin să fie recomandat doar persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani.
„Am văzut că există variaţii între femei în funcţie de vaccin. Nivelul de anticorpi diferă de la un ser la altul şi este interesant că femeile vindecate de Covid-19 prezintă niveluri ridicate după prima doză, mai mult decât cele cu două doze”, a explicat María Carmen Collado, cercetător IATA-CSIC Valencia.