Cercetătorii au din nou vești proaste pentru omenire. Ce au găsit oamenii de știință în Antarctica? Noile descoperiri au stârnit îngrijorarea în rândul oamenilor din întreaga lume.
Deși pentru o perioadă oamenii de știință și nu numai au sperat la șanse mari pentru revenirea Planetei – după datele indicate de specialiști în special în timpul crizei sanitare – îngrijorarea privind poluarea cu plastic a revenit în ecosistemul din regiune, conform CNN.
Un studiu realizat de cercetătorii din Italia și Irlanda a arătat urme de contaminare în intestinul unui animal nevertebrat care trăiește în solul Antarcticii. Creatura în cauză are mai puțin de 1 milimetru și reprezintă prima descoperire a oamenilor de știință de revenire a problemelor îngrijorătoare ale poluării.
Animalul este „prima probă de contaminare cu microplastic la animalele terestre din Antarctica”. Analiza țesuturilor a 18 animale de pe insula King George a dezvăluit înauntrul intestinelor lor bucățele de polistiren. „Voiam să înțeleg modurile în care plasticul a ajuns pe coastele acestei insule izolate”, a declarat Elisa Bergami, cercetătoarea care a făcut această descoperire în tmpul unei expediții. Sursa citată a mai subliniat că există posibilitatea ca animalele să fi ingerat plasticul odată cu algele sau cu lichienii.
În anul 2018, alți cercetători au găsit cel puțin un microplastic per litru de apă în Antarctica din cadrul celor nouă mostre luate cu dispozitive de preluare a apei. Cel mai des întâlnite microplastice au fost polistirenul și nailonul.
„Am putea crede că Antarctica este o zonă sălbatică îndepărtată și curată, însă de la poluare și schimbări climatice la pescuitul industrial de krilli, amprenta umană este clară. Aceste rezultate arată că până și cele mai îndepărtate habitate ale Antarcticii sunt contaminate cu deșeuri de microplastic și substanțe chimice periculoase persistente.”
Frida Bengtsson, campaginer Protect the Antarctic în cadrul Greenpeace (Sursa: green-report.ro)