Descoperirea care face istorie! Ce au găsit acum oamenii de știință pe Lună

Descoperirea care face istorie! Ce au găsit acum oamenii de știință pe Lună
Descoperire incredibilă pe Lună

Luni, NASA a anunțat că pe Lună există apă într-o proporție mai mare decât se știa până acum, inclusiv în partea vizibilă a satelitului natural al Pământului.

Ce au găsit acum oamenii de știință pe Lună

Observatorul Stratosferic SOFIA al NASA a confirmat, pentru prima oară, că există apă pe suprafața ”luminată” a Lunii, această descoperire indică faptul că probabil există apă pe întreaga suprafață a satelitului natural al Pământului, nu doar în zonele întunecate și reci, arată NASA.

Anunțul ar putea ajuta misiunile umane de pe lună, aflate în faza de pregătire. În felul acesta, astronauții ar putea avea condiții pentru a sta pe Lună perioade mai lungi de timp.

Observatorul a detectat molecule de apă în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere de pe suprafața Lunii. Craterul este situat în emisfera sudică a Lunii și este vizibil de pe Pământ. Observațiile anterioare au detectat anumite forme de hidrogen, însă nu au făcut diferența între cele existente în apă și cele prezente într-un compus apropiat din punct de vedere chimic, hidroxil (OH).

Descoperire importantă despre Lună

Sofia este un telescop aerian cu infraroșu montat pe un avion Boeing 747 modificat, care zboară deasupra atmosferei pământului. Acesta trimite lumină infraroşie pe suprafața Lunii, iar oamenii de știință pot decoda precis ce reflectă acea lumină. Substanțele apar în diferite culori și, în cazul acesta, cercetătorii au detectat spectrul ”reprezentativ” pentru moleculele de apă.

NASA a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că va da publicității pe 26 octombrie ”o descoperire importantă” despre Lună.

”Această descoperire schimbă cunoștințele noastre despre suprafața Lunii și ridică o serie de întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului îndepărtat”, a comentat un expert al NASA, potrivit Thesun.co.uk.

Cum a apărut apa pe Lună

Descoperirea generează noi întrebări despre modul în care se formează apa și despre felul în care ea rezistă în condițiile dificile și lipsite de aer, așa cum sunt pe suprafața Lunii.

Cercetătorii sunt de părere că apa este stocată în bule de gheaţă sau între granule de la suprafață, care o protejează de mediul dur. Oamenii de știință cred că apa s-ar putea să fi apărut în urma impactului cu mici meteoriți sau în urma interacțiunii dintre particulele energetice emanate de Soare.

Ce au găsit oamenii de știință pe Lună
Ce au găsit oamenii de știință pe Lună

În al doilea studiu, cercetătorii au urmărit zonele umbrite permanent ale Lunii, unde apa ar putea fi prinsă și păstrată. Astfel de regiuni au fost găsite la ambii poli și au conchis că ”aproximativ 40.000 de metri pătrați de pe suprafața Lunii au capacitatea de a păstra apa”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI