Descoperirea care bulversează toată știința. Animalul care nu are nevoie de oxigen ca să trăiască
Adevărul nestabil. Oamenii de știință au descoperit primul animal care nu are nevoie de oxigen ca să trăiască. Noutatea ar putea avea implicații pentru căutarea vieții extraterestre.
Descoperire: animalul care nu are nevoie de oxigen ca să trăiască
Unele adevăruri despre univers și experiența noastră în acesta par de necombătut. Cerul este sus. Gravitația are o forță care face ca oricare două corpuri să fie atrase unele de altele. Nimic nu poate călători mai repede decât lumina. Viața multicelulară are nevoie de oxigen pentru a trăi. Pare-se că pe ultima ar trebui să o reconsiderăm.
La începutul acestui an, oamenii de știință au descoperit că un parazit similar meduzei nu are un genom mitocondrial – primul organism multicelular cunoscut pentru a avea această substanță – ceea ce înseamnă că nu respiră. De fapt, își trăiește viața complet lipsită de dependența de oxigen. Această revelație nu schimbă numai înțelegerea noastră despre cum poate funcționa viața pe Pământ, ci ar putea avea implicații pentru căutarea vieții extraterestre.
Rolul mitocondriilor în procesul de respirație
Viața a început să dezvolte capacitatea de a metaboliza oxigenul, adică să respire, cu peste 1,45 miliarde de ani. Un organism mare a cuprins o bacterie mai mică și, într-un final, noua casă a bacteriei a fost benefică pentru ambele părți, iar cei doi au rămas împreună. Această relație simbolică a condus la evoluția împreună a celor două organisme, iar bacteriile care s-au dezvoltat în interior au devenit organele numite mitocondrii.
Fiecare celulă din corpul omului, cu excepția celulelor roșii din sânge, are un număr mare de mitocondrii, care sunt esențiali pentru procesul de respirație. Ele descompun oxigenul pentru a produce o moleculă numită adenozin trifosfat, pe care organismele multicelulare le folosesc pentru a alimenta procesele celulare.
Este drept că există adaptări care permit unor organisme să prospere în condiții cu un nivel scăzut de oxigen sau hipoxic. Unele organisme unicelulare au evoluat organitele asociate mitocondriilor pentru metabolismul anaerob, dar posibilitatea unor organisme multicelulare anaerobe exclusiv a fost subiectul unor dezbateri științifice, conform sciencealert.com.