11 ian. 2021 | 11:44

Descoperire unică despre Covid-19 la Spitalul Colentina. Ce s-a găsit la necropsia pacienților morți

Sănătate
Descoperire unică despre Covid-19 la Spitalul Colentina. Ce s-a găsit la necropsia pacienților morți
Medicii de la Colentina, studiu despre infecția cu Covid-19 Sursă foto: hotnews.ro

Descoperirile cu privire la infecția cu noul coronavirus nu se opresc în a ne surprinde. Una dintre cele mai proaspete informații a fost descoperită și transmisă de o echipă de medici de la Spitalul Colentina, din Capitală. Aceștia au explicat care este legătura nebănuită dintre infecția cu Covid-19 și nivelul redus al proteinei S.

Nivelul proteinei S, scăzut după infecția cu Covid-19

Tot mai mulți medici și cercetători încearcă să afle informații care să-i ajute în lupta cu virusul nemilos. O echipă formată din șase medici români a analizat necropsiile pacienților decedați din cauza infecției cu Covid-19, ajungând la anumite concluzii care aduc puțină lumină într-o mare de incertitudine.

Echipa celor 6 medici îi are în frunte pe prof. dr. Cristian Băicuș, șeful Secției Medicală Colentina și coordonatorul studiului și pe Dr. Marius Balea Jr., medic primar pneumolog, șeful Secției de Pneumologie și inițiatorul studiului, specialiști dedicați care vor să contribuie la salvarea viitorilor pacienți.

Aceștia, alături de colegii săi, au descoperit că o parte din pacienții decedați în urma infecției cu Covid-19 prezintă tromboze, ceea ce înseamnă că, de vină ar putea fi valoarea redusă a proteinei S, proteină cu rol de control al procesului de coagulare a sângelui. Acestă proteină este o glicoproteină dependentă de vitamina K, care este sintetizată de ficat.

Pacienții cu proteina S mică prezintă un risc ridicat de deces

Cristian Băicuş şi Elena Stoichiţoiu, doi dintre medicii care au participat la efectuarea studiului, au transmis pentru Antena 3 descoperirea făcută în urma necropisiilor.

„Am constatat la necropsie că aceşti pacienţi (decedaţi după infecţia cu COVID, n.r.) prezintă tromboze şi una dintre cauze putea să fie activitatea scăzută sau chiar lipsa acestei proteine S.

Activitatea scăzută putea fi congenitală şi, în cazul infecţiei cu COVID, aceşti pacienţi ar fi fost expuşi unui risc mult mai mare. Am am arătat acest lucru, că pacienţii care au avut proteina S scăzută au prezentat un risc mai mare să moară sau să ajungă la ATI.

Întrebarea era dacă aveau dinainte proteina S scăzută sau le-a scăzut din cauza infecţiei, a inflamaţiei şi a procesului de trombofilie care apare în această boală. Studiul publicat acum arată că nu este vorba de un deficit congenital, că pacienţii aveau înainte proteina S normală şi că nivelul a scăzut din cauza şi în timpul bolii”, a precizat dr. Băicuş.

Medicul de la Spitalul Colentina a transmis că descoperirea realizată de echipa sa a fost transmisă unor medici olandezi care au în cercetare un alt aspect generat de infecția cu Covid-19, și anume, deficitul de vitamina K

Studiul s-a dovedit a fi o reușită absolută, fiind recunoscut international, ba mai mult, fiind chiar inclus în literatura de specialitate și publicat în “American Journal of Therapeutics”, fiind consideratdrept primul studiu din lume pe acest subiect.

Parteneri
Primele imagini cu Iancu Sterp în costum de mire. Fratele lui Culiță radiază de fericire
Redactia.ro
Cele mai ciudate obsesii și superstiții ale marilor artiști! Iată ce făceau Pablo Picasso și Constantin Brâncuși
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu. 'Am băgat foarte mulți bani'
Unica.ro
România, lovită de un mare dezastru natural. Clădirile istorice n-au rezistat
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Șoferii din România nu mai au scăpare. Se aplică începând de astăzi, 27 octombrie
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
SE SCHIMBĂ HARTA ROMÂNIEI! Aceste județe DISPAR!
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă la nunta finilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro