11 ian. 2021 | 11:44

Descoperire unică despre Covid-19 la Spitalul Colentina. Ce s-a găsit la necropsia pacienților morți

Sănătate
Descoperire unică despre Covid-19 la Spitalul Colentina. Ce s-a găsit la necropsia pacienților morți
Medicii de la Colentina, studiu despre infecția cu Covid-19 Sursă foto: hotnews.ro

Descoperirile cu privire la infecția cu noul coronavirus nu se opresc în a ne surprinde. Una dintre cele mai proaspete informații a fost descoperită și transmisă de o echipă de medici de la Spitalul Colentina, din Capitală. Aceștia au explicat care este legătura nebănuită dintre infecția cu Covid-19 și nivelul redus al proteinei S.

Nivelul proteinei S, scăzut după infecția cu Covid-19

Tot mai mulți medici și cercetători încearcă să afle informații care să-i ajute în lupta cu virusul nemilos. O echipă formată din șase medici români a analizat necropsiile pacienților decedați din cauza infecției cu Covid-19, ajungând la anumite concluzii care aduc puțină lumină într-o mare de incertitudine.

Echipa celor 6 medici îi are în frunte pe prof. dr. Cristian Băicuș, șeful Secției Medicală Colentina și coordonatorul studiului și pe Dr. Marius Balea Jr., medic primar pneumolog, șeful Secției de Pneumologie și inițiatorul studiului, specialiști dedicați care vor să contribuie la salvarea viitorilor pacienți.

Aceștia, alături de colegii săi, au descoperit că o parte din pacienții decedați în urma infecției cu Covid-19 prezintă tromboze, ceea ce înseamnă că, de vină ar putea fi valoarea redusă a proteinei S, proteină cu rol de control al procesului de coagulare a sângelui. Acestă proteină este o glicoproteină dependentă de vitamina K, care este sintetizată de ficat.

Pacienții cu proteina S mică prezintă un risc ridicat de deces

Cristian Băicuş şi Elena Stoichiţoiu, doi dintre medicii care au participat la efectuarea studiului, au transmis pentru Antena 3 descoperirea făcută în urma necropisiilor.

„Am constatat la necropsie că aceşti pacienţi (decedaţi după infecţia cu COVID, n.r.) prezintă tromboze şi una dintre cauze putea să fie activitatea scăzută sau chiar lipsa acestei proteine S.

Activitatea scăzută putea fi congenitală şi, în cazul infecţiei cu COVID, aceşti pacienţi ar fi fost expuşi unui risc mult mai mare. Am am arătat acest lucru, că pacienţii care au avut proteina S scăzută au prezentat un risc mai mare să moară sau să ajungă la ATI.

Întrebarea era dacă aveau dinainte proteina S scăzută sau le-a scăzut din cauza infecţiei, a inflamaţiei şi a procesului de trombofilie care apare în această boală. Studiul publicat acum arată că nu este vorba de un deficit congenital, că pacienţii aveau înainte proteina S normală şi că nivelul a scăzut din cauza şi în timpul bolii”, a precizat dr. Băicuş.

Medicul de la Spitalul Colentina a transmis că descoperirea realizată de echipa sa a fost transmisă unor medici olandezi care au în cercetare un alt aspect generat de infecția cu Covid-19, și anume, deficitul de vitamina K

Studiul s-a dovedit a fi o reușită absolută, fiind recunoscut international, ba mai mult, fiind chiar inclus în literatura de specialitate și publicat în “American Journal of Therapeutics”, fiind consideratdrept primul studiu din lume pe acest subiect.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Schimbări la plata taxelor. Măsura care intră în vigoare în 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro