Un recif de peste 500 de metri a fost descoperit de către o echipă de cercetătorii australieni în extremitatea nordică a Marii Bariere de Corali. Acesta este mai înalt decât Empire State Building din New York, a relatat miercuri The Guardian.
Reciful, descoperit în urma unui exercițiu explorator, are forma ”unei lame” și este situat la aproximativ 130 de kilometri de Cape York, la capătul nord-estic al continentului australian. Coordonatorul expediției, Tom Bridge, specialist în studii marine la Universitatea James Cook University, a declarat că reciful are la bază 1,5 kilometri și este cel mai mare recif separat descoperit de la sfârșitul secolului 19 până acum.
”Descoperirea lui evidențiază cât de puțin e știm despre ocean și chiar despre Marea Barieră de Corali. Parcul marin are o suprafață de 344.000 de kilometri pătrați – mai mare decât multe ţări europene – și doar circa 6 sau 7% din el sunt recife tipice din ape puțin adânci. Știm mai multe despre suprafața lunii decât ce ascund adâncimile de dincolo de țărmuri”, a spus Tom Bridge, potrivit Agerpres.
Noul recif nu pare să aibă prea multe părți dure în partea superioară, fiind format în schimb dintr-o „abundență incredibilă” de bureți și corali moi, fapt care sugerează o zonă bogată în nutrienţi aduși de curenții puternici.
Tom Bridge a spus că imaginile surprinse de camera de pe robotul subacvatic folosit la explorarea recifului, au scos la iveală faptul că acesta este casa unei multitudini de pești de recif, inclusiv rechini gri de recif. Imaginile video surprinse de robot, cunoscut sub numele de SuBastian, au fost transmise în direct și postate pe YouTube.
Conducătorul expediției Rob Beaman spune că, „cartografierea recifului în detaliu 3D și în plus această descoperire cu SuBastian, este ceva incredibil.”
Probabil această descoperire va duce la ani de studiu. Nava Institutului Oceanic Schmidt, numită „Falkor”, se află într-o expediție de un an pentru explorarea apelor din jurul Australiei. Cercetătorii de la bordul navei au de gând să continue cartografierea zonei de nord a Marii Bariere de Corali până la jumătatea lunii viitoare.
Potrivit institutului, printre descoperirile anterioare realizate în timpul acestei expediții se numără și ceea ce se crede a fi cea mai lungă creatură marină înregistrată, un Siphonophorae de 45 de metri, descoperit într-un canion din largul Ningaloo, din nordul statului Australia de Vest, scrie sursa citată.