Descoperire spectaculoasă în medicină. Este posibil ca cercetătorii să fi găsit o modalitate de a reda vederea persoanelor care au pierdut-o în urma degenerescenței maculare legată de vârstă și de boala moștenită genetic, denumită retinită pigmentară.
Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză a orbirii. Retinita pigmentară este o afecțiune genetică rară care provoacă distrugerea și pierderea celulelor din retină. Medicamentul disulfiram, comercializat sub numele de Antabuz, utilizat pentru a trata alcoolismul, poate deține cheia recăpătării vederii, potrivit futurity.org
„Știam că mecanismul prin care medicamentul disulfiram tratează alcoolismul este foarte asemănător cu cel care este hiperactivat în orbirea degenerativă”, spune Michael Telias, profesor asistent de oftalmologie, neuroștiință și în Centrul pentru Științe Vizuale de la Universitatea. de la Centrul Medical Rochester.
„Ne așteptam la unele îmbunătățiri, dar descoperirile noastre ne-au depășit așteptările. Am observat că tratementul a funcționat la cei care își pierduseră vederea de mai mult timp.”
În cercetările anterioare, în calitate de bursier postdoctoral la Universitatea din California, Berkeley, Telias a descoperit că, pe măsură ce fotoreceptorii mor, este perturbată funcția retinei. Acest lucru provoacă „zgomotul senzorial” care în cele din urmă devine o barieră între fotoreceptorii rămași și creier.
Potrivit ultimleor cercetări ale lui Richard Kramer, profesor la Universitatea din California, Berkeley, și Michael Goard, profesor asistent la Universitatea din California, Santa Barbara, s-a descoperit că disulfiramul poate viza acel zgomot senzorial, permițând fotoreceptorilor rămași din retină să transmită semnalul către creier și, în cele din urmă, să restabilească o parte din vedere. Cercetătorii au descoperit că șoarecii aproape orbi, tratați cu disulfiram, au avut rezultate mult mai bune în detectarea imaginilor pe ecranul unui computer.
„Șoarecii care au primit tratament văd, într-adevăr, mai bine decât șoarecii cărora nu li s-au administrat medicamente. Acești șoareci abia puteau detecta imagini în această etapă a degenerarii. Cred că este destul de dramatic.”, a spus Kramer.
„Dacă unui om cu deficiențe de vedere i s-a administrat disulfiram și vederea i s-a îmbunătățit, chiar și puțin, acesta ar fi un rezultat grozav. Dar ar putea avea implicații și în ceea ce privește acidul retinoic în pierderea vederii. Aceasta ar fi o dovadă importantă în dezvoltarea de noi medicamente și o strategie complet nouă pentru a ajuta la îmbunătățirea vederii.”, a continuat acesta.
Cercetătorii intenționează să colaboreze cu oftalmologii pentru a efectua un studiu clinic cu disulfiram pe pacienții cu retinită pigmentară. Studiul ar urma să fie efectuat pe un grup mic de persoane cu degenerare avansată a retinei, dar nu completă.
Disulfiram are unele reacții adverse severe dacă se consumă alcool în timpul administrării – inclusiv dureri de cap, greață, crampe musculare și înroșirea feței.
Cercetătorii au testat deja un medicament experimental numit BMS 493 care inhibă receptorul acidului retinoic și au folosit, de asemenea, terapia genică în acest scop. Ambele proceduri au îmbunătățit în mod dramatic vederea la șoarecii cu retinită pigmentară.