Descoperire șocantă într-un buncăr din America. Toate sunt de pe vremea lui Hitler, după Al Doilea Război Mondial

de: Ștefan R. Apostol
11 04. 2022

Deși a doua mare conflagrație mondială s-a terminat în urmă cu 77 de ani, pe 2 septembrie 1945, și astăzi mai apar vestigii ale acelei perioade. Dar, istoricii se așteptau ca descoperirile să fie în Europa, nu dincolo de ocean, în Statele Unie ale Americii. A fost descoperit un depozit în inima Americii care găzduiește cea mai mare colecție de suveniruri naziste din lume, inclusiv picturile lui Adolf Hitler.

Al Treilea Reich al lui Hitler și capodoperele furate de naziști

Cel de-al Doilea Război Mondial, a durat din 1939 până în 1945. A implicat marea majoritate a țărilor lumii, inclusiv toate marile puteri, iar ceea ce a răms în urma sa a fost un adevărat genocid făcut de armatele lui Hitler, atât în teatrele de război cât și în lagărele naziste.

După terminarea războiului au apărut multe speculații. Mai ales cu privire la moartea lui Hitler și averile colosale strânse de naziști în toată această perioadă. S-a speculat la un moment dat că, de fapt, fostul lider al celui de-al Treilea Reich n-ar fi murit și ar fi reușit să scape, fugind în Argentina. Mitul a continuat ani la rând după terminarea războiului. Istoricii și căutătorii de bogății au început să caute peste tot în lume posibie urme ale naziștilor.

De cealaltă parte, forțele aliate, în timpul, și după terminarea războiului, au avut campanii de recuperare a unor piese de valoare, fie picturi, statui și alte vestigii istorice, furate de naziști din muzeele Europei. Multe dintre ele au fost recuperate, altele fiind pierdute pentru totdeauna. În afară de asta, armata americană a reușit să confiște un impresionant număr de obiecte care aparțineau fostului lider nazist sau obiecte de propagandă din acele vremuri.

Hildebrand Gurlitt și operele furate pentru Führer

Mare parte din colecția pesonală a lui Hitler de obiecte de artă avea să fie alimentată de Hildebrand Gurlitt, celebrul hoț de artă. Acesta fusese unul dintre principalii comercianți de artă pentru Führermuseum, muzeul pe care Adolf Hitler plănuia să îl construiască pentru a găzdui capodoperele aprobate de naziști, multe dintre ele jefuite de la victimele Führerului și din muzeele europene.

Oficialii guvernamentali germani au confiscat o mare parte la începutul anului 2012, în cadrul unei anchete fiscale interminabile. Cu toate acestea, ei au ascuns existența tezaurului timp de aproape doi ani. După recuperarea acestora s-a aflat și ce opere de artă erau defapt.

Au fost expuse lucrări de Pierre-Auguste Renoir, Pablo Picasso, Edgar Degas, Henri Matisse, Max Liebermann și zeci de alți artiști ale căror nume guvernul german a refuzat să le facă publice. Ascunderea de către Germania a acestei descoperiri a reprezentat o încălcare flagrantă a Principiilor de la Washington.

Este vorba de un set de reglementări internaționale acceptate de Germania în 1998. Acest set adoptat era menit să faciliteze returnarea proprietăților furate de naziști către victimele lui Hitler.

Fort Belvoir plin de obiecte din cel de-al Treilea Reich al lui Hitler

Un altfel de loc a fost găsit recent în Statele Unite ale Americii, la Fort Belvoir, care se află în nordul statului Virginia. Buncărul este plin de obiecte din cel de-al Treilea Reich al lui Hitler. Conform celor de aici, toate obiectele au fost confiscate de forțele aliate la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Artefactele sunt păstrate într-un mediu cu climă controlată, care nu este deschis publicului. Guvernul american nu permite materiale care glorifică regimul lui Hitler. În interiorul buncărului sunt ascunse unele dintre cele mai viscerale piese de propagandă nazistă existente. Toate aceste artefacte au fost create pentru a-l prezenta pe Hitler ca pe o divinitate glorioasă.

Printre acestea se numără statui ale lui Hitler, busturi de marmură cu capul său. Există și postere și opere de artă ridicole care îl înfățișează în situații grandioase sau nobile. Cea mai faimoasă dintre acestea este o pictură enormă de mărimea unui televizor cunoscută sub numele de „Purtătorul de steag”. În el, Hitler este înfățișat purtând o armură completă, călare pe un cal care poartă steagul nazist.

Tablouri pictate de Hitler

La descoperirea tabloului în 1945, un soldat necunoscut din armata americană și-a înfipt baioneta în ochiul lui Hitler, lăsând o gaură permanentă în pânză. În mod corespunzător, aceasta nu a fost niciodată reparată.

În această colecție de amintiri sordide sunt ascunse patru tablouri pe care Hitler le-a pictat singur. Înainte de a deveni cea mai malefică persoană pe care a văzut-o vreodată lumea, Hitler a locuit la Viena și a lucrat ca artist, deși talentul său nu a fost niciodată pe măsura entuziasmului său pentru această activitate.

Cele patru tablouri sunt peisaje ale diferitelor clădiri pe care Hitler le-a întâlnit în timp ce locuia în oraș și au fost criticate de colecționari. Tablourile sunt semnate cu „A Hitler” și se spune că au fost pictate între 1904-1922.

Una dintre ele, intitulată „Railway Embankment”, este o imagine neinspirată cu două figuri neclare în prim-plan. Nu este de mirare că Hitler a fost respins de două ori de la Academia de Arte Frumoase din Viena.

Mai multe lucrări ale lui Hitler s-au vândut cu până la 278.000 de lire sterline. Dar, majoritatea criticilor de artă au declarat că picturile sale nu au nicio valoare artistică, conform Daily Mail.