07 ian. 2022 | 06:54

Descoperire șocantă despre unii elevi cu burse de studiu. Sorin Cîmpeanu a spus tot adevărul

News
Descoperire șocantă despre unii elevi cu burse de studiu. Sorin Cîmpeanu a spus tot adevărul
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu a venit cu noi explicații privind motivul pentru care sute de mii de elevi au rămas fără bursă de merit, după ce printr-un ordin dat peste noapte de către Ministerul Educației, media de obținere a burselor de merit s-a schimbat de la 8,50 la 9,50. În urma modificării regulilor de acordare a burselor, mai multe asociații de elevi au cerut revocarea din funcție a ministrului Cîmpeanu.

Ministrul Educației, despre tipurile de burse existente

Sorin Cîmpeanu vine cu noi explicații către elevii revoltați din cauza schimbării criteriilor de acordare a burselor, dar și după protestele care au avut loc, joi, la Ministerul Educației, acolo unde au mai multe asociații de elevi au scandat demisia ministrului și renunțarea la ordinul care îi privează pe aceștia de bursele de merit.

Astfel, Sorin Cîmpeanu a explicat că, în prezent, există mai multe tipuri de burse de care sute de mii de elevi beneficiază, ceea ce înseamnă că acest nou ordin nu ar trebui să afecteze atât de tare. În plus, ministrul susține că, față de anii anteriori, anul acesta au fost alocați mulți bani din bugetul de stat pentru elevi.

„M-aş bucura dacă reprezentanţii elevilor, cunoscând toate tipurile de burse, ar fi interesaţi de toate tipurile de burse. Sunt şase la număr. Sunt în primul rând bursele de performanţă care sunt destinate elevilor cu rezultate la olimpiade. Sunt apoi bursele de merit, cele care sunt în discuţie acum.

Un tip din şase! Sunt bursele de studiu care se dau de la media 7,50. Sunt disponibile. Sunt bursele sociale, al patrulea tip. Al cincilea tip sunt bursele profesionale şi al şaselea tip este bursa „bani de liceu”.

Toate aceste burse necesită finanţare. Finanţarea a crescut faţă de anul 2020 de patru ori, faţă de anul 2021 a crescut cu 60%. E vorba despre un plus de 400 de milioane de lei”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

O parte dintre elevii premiați cu bursă sunt încadrați în categoria analfabeților funcționali

În continuare, Sorin Cîmpeanu a transmis  că renunțarea la o parte din bursele de merit nu s-a datorat dorinței de a face economie, ci s-a dorit acordarea acestor recompense financiare doar elevilor care au obținut rezultate deosebite la învățătură, scopul acestei burse fiind acela de a stimula competiția.

Astfel, nota 8.50, care reprezenta nota minimă de acordare a bursei de merit, era obținută de foarte mulți elevi, o parte dintre aceștia fiind încadrați chiar în categoria elevilor analfabeți funcționali. Mai mult, sistemul de învățământ online a influențat o creștere a mediilor, pentru care nu există o garanție a deținerii cunoștințelor de către elevii în cauză.

„Bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiţia, performanţa şi învăţarea. Odată cu stabilirea unui prag arbitrar, pentru nota 8,50 este arbitrată, bursa de merit şi-a pierdut din semnificaţie major deoarece la finalul anului 2020 – 2021, 53% dintre elevii României aveau medii mai mari de 8,50. Adică mai bine de jumătate.

Atunci când ai mai mult de jumătate elevi care au depăşit acest prag de 8,50, printre aceştia numărându-se şi elevi care au fost din păcate încadraţi la analfabeţi funcţional, este ilogic să consideri că în învăţământul din România avem elevi de top într-o proporţie mai mare de jumătate.

Atâta vreme cât dai notele în online şi nu ai nicio garanţie cu privire la cel care îşi răspunde din spatele ecranului, cu camera închisă, nu ai relevanţă legat de aceste note. Poate răspunde un frate, o soră, un părinte, un profesor. Poate răspunde oricine. Criteriul fiind irelevant, din acest motiv generat de criza sanitară, nu poţi pretinde că peste jumătate din elevii României sunt de top”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Parteneri
Cum se înțelege Jador cu socrii. Detalii neștiute din interiorul familiei
Redactia.ro
Spovedania unei profesoare care a demisionat după ce a lucrat 6 ani în învățământ: „5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte să aleg această profesie"
Click.ro
Statele Unite au început „cea mai mare operațiune de deportare în masă din istorie”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Împăcarea momentului în showbiz! Nu se mai ascund, e oficial! 'Ceva bun pe anul 2025!'
Unica.ro
Ce se întâmplă cu salariile în România. Legea s-a schimbat dar...
EVZ.ro
Raluca Bădulescu își face toate poftele înainte de Asia Express! Cum se pregătește pentru aventura vieții ei: ”Măcar să arăt bine”
Spynews
Interzis mașinilor pe benzină și motorină. S-a luat decizie la nivel național. Adio din 2030
Capital.ro
Imagini cu casa lui Liviu Vârciu de la Poiana Brașov. Penthouse-ul în care actorul a investit o sumă importantă de bani este amenajat cu bun gust
Avantaje
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Mediaflux
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Spynews.ro
Aceasta este pâinea cu cel mai mult arsenic din supermarket. Pericolul pe care încearcă să îl ascundă producătorii
Realitatea.net
În premieră ȋntr-un talent show tv, concurenţii X Factor au susţinătorii cu ei, pe scenă. Mihai Morar: „E pentru prima oară...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro