Imaginându-ne modul în care ar putea apărea specia noastră în viitorul îndepărtat invită adesea speculații asupra caracteristicilor deosebite, cum ar fi înălțimea, dimensiunea creierului și culoarea pielii. Cu toate acestea, schimbările subtile ale anatomiei noastre astăzi demonstrează cât de imprevizibilă poate fi evoluția.
Luați exemplu a ceva la fel de banal ca un vas de sânge suplimentar în brațele noastre, care urmând tendințele actuale ar putea fi obișnuit în doar câteva generații. Cercetătorii de la Universitatea Flinders și Universitatea Adelaide din Australia au observat că o arteră care trece temporar pe centrul antebrațelor noastre, în timp ce suntem încă în pântece, nu dispare la fel de des ca înainte. Asta înseamnă că sunt mai mulți adulți ca niciodată care aleargă, ceea ce înseamnă un canal suplimentar de țesut vascular care curge sub încheietura mâinii.
„Începând din secolul al XVIII-lea, anatomiștii studiază prevalența acestei artere la adulți și studiul nostru arată că este în mod clar în creștere”, spune anatomistul Universității Flinders, Teghan Lucas.
„Prevalența a fost de aproximativ 10% la persoanele născute la mijlocul anilor 1880, comparativ cu 30% la cei născuți la sfârșitul secolului al XX-lea, deci aceasta este o creștere semnificativă într-o perioadă destul de scurtă de timp, când vine vorba de evoluție.” Artera mediană se formează destul de devreme la toți oamenii, transportând sângele în centrul brațelor noastre pentru a ne hrăni mâinile în creștere.
În jurul a 8 săptămâni, aceasta este în regresie de obicei, lăsând asta în sarcina altor două vase. Anatomiștii știu de ceva timp că această ofilire a arterei mediane nu este o garanție. În unele cazuri, rămâne în jur de încă o lună. Uneori ne naștem cu ea încă pompând, hrănind fie doar antebrațul, fie în unele cazuri și mâna. Pentru a compara prevalența acestui canal sanguin persistent, Lucas și colegii Maciej Henneberg și Jaliya Kumaratilake de la Universitatea din Adelaide au examinat 80 de membre din cadavre, toate donate de australieni.
Faptul că artera pare să fie de trei ori mai frecventă la adulți astăzi decât acum mai bine de un secol este o descoperire uimitoare care sugerează că selecția naturală îi favorizează pe cei care dețin acest pic suplimentar de alimentare sângeroasă. Aceasta crestere ar fi putut rezulta din mutatii ale genelor implicate in dezvoltarea arterei mediane sau probleme de sanatate la mame in timpul sarcinii, sau ambele de fapt”, spune Lucas.
Ne-am putea imagina că o arteră mediană persistentă ar putea oferi degetelor dextre sau antebrațelor puternice un impuls de sânge de încredere mult timp după ce ne-am născut. Totuși, având unul ne prezintă și un risc mai mare de sindrom de tunel carpian, o afecțiune incomodă care ne face să fim mai puțin capabili să ne folosim mâinile.
„Dacă această tendință continuă, majoritatea oamenilor vor avea artera mediană a antebrațului până în 2100”, spune Lucas. Această cercetare a fost publicată în Journal of Anatomy.