Descoperire senzațională pe câmpul unui fermier. Datează din perioada romană și e senzațională

Descoperire senzațională pe câmpul unui fermier. Datează din perioada romană și e senzațională
Arheologii spun că este primul mozaic roman de acest fel din Marea Britanie

În toată Europa există vestigii ale perioadei romane, multe dintre ele încă nedescoperite. Recent arheologii britanici au reușit să aducă la suprafața un mozaic datat din perioada Imperiului Roman. Rămășițele mozaicului măsoară 11 metri lungime și aproape 7 metri lățime, înfățișând o parte din povestea eroului grec Ahile.

Un mozaic și o vilă romană descoperite sub câmpul unui fermier din Anglia

Descoperirea inițială a acestui mozaic a fost făcută în timpul lockdown-ului din 2020 de către Jim Irvine. Fiul proprietarului terenului, Brian Naylor a contactat echipa de arheologi de la Consiliul Județean din Leicestershire, consilierii în materie de patrimoniu ai autorității locale.

„O plimbare pe câmp cu familia s-a transformat într-o descoperire incredibilă. Faptul că am găsit niște ceramică neobișnuită printre grâne mi-a stârnit interesul și a determinat continuarea cercetărilor. Mai târziu, uitându-mă la imaginile din satelit, am observat o urmă de cultură foarte clară. Ca și cum cineva ar fi desenat pe ecranul computerului cu o bucată de cretă! Acesta a fost cu adevărat momentul „oh wow” și începutul poveștii.

Această descoperire arheologică mi-a ocupat cea mai mare parte din timpul meu liber în ultimul an. Ultimul an a fost o emoție totală pentru că am fost implicat. Am lucrat cu arheologii și studenții de la sit. Nu pot decât să-mi imaginez ce va fi descoperit în continuare!”, povestesc Brian Naylor și Jim Irvine.

Historic England a reușit să asigure finanțarea pentru investigațiile arheologice urgente ale sitului de către ULAS în august 2020. Săpături suplimentare la care au participat personalul și studenții de la Școala de Arheologie și Istorie Antică a Universității din Leicester au examinat mai mult din sit în septembrie 2021.

Primul mozaic roman de acest fel din Marea Britanie

Arheologii au scos la iveală primul mozaic roman de acest fel din Marea Britanie. Acest mozaic roman rar și complexul de vile din jur au fost protejate ca monumente programate de către Departamentul pentru Digital, Cultură, Media și Sport (DCMS), la recomandarea Historic England.

Rămășițele mozaicului măsoară 11 metri lungime și aproape 7 metri lățime, și înfățișează o parte din povestea eroului grec Ahile. Opera de artă formează podeaua a ceea ce se crede a fi o zonă mare de luat masa sau de divertisment.

Mozaicurile au fost folosite într-o varietate de clădiri private și publice din Imperiul Roman. Majoritatea prezentau adesea figuri celebre din istorie și mitologie. Cu toate acestea, acest mozaic, descoperit în Rutland, este unic în Marea Britanie.

Ahile și lupta cu Hector la încheierea Războiului Troian

Mozaicul îl înfățișează pe Ahile și lupta sa cu Hector la încheierea Războiului Troian și este unul dintre puținele exemple din întreaga Europă. Încăperea face parte dintr-o clădire mare de vilă ocupată în perioada romană târzie, între secolele III și IV d.Hr.

Vila este, de asemenea, înconjurată de o serie de alte clădiri și elemente descoperite în urma unui studiu geofizic și a unei evaluări arheologice. Unele construcții par a fi hambare cu culoar, altele sunt structuri circulare și o posibilă casă de baie.

„Descoperirea unui mozaic atât de rar este remarcabilă”

Toate fac parte dintr-o serie de construcții delimitate de șanțuri de apărare. Este probabil ca acest complex să fi fost ocupat de o persoană bogată, cu cunoștințe de literatură clasică, sunt de părere arheologii britanici.

„Descoperirea unui mozaic atât de rar și de această dimensiune, precum și a unei vile din jur, este remarcabilă. Descoperiri ca aceasta sunt atât de importante pentru a ne ajuta să reconstituim istoria noastră comună.

Protejând acest sit, putem continua să învățăm din el. Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce ne pot învăța viitoarele săpături despre oamenii care au trăit acolo acum peste 1.500 de ani.”, declară Duncan Wilson, director executiv la Historic England.

Situl a fost examinat și înregistrat cu atenție în cadrul investigațiilor recente și a fost acum îngrădit și conservat pentru a-l proteja pentru generațiile viitoare. Complexul de vile a fost descoperit în interiorul unui câmp arabil. Aici, vestigiile arheologice de mică adâncime fuseseră perturbate de arat și de alte activități.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI