Descoperire senzațională în Râmnicu Vâlcea. „Aici era un punct strategic”

de: Năstase Mirabela
17 02. 2022

O descoperire senzațională a avut loc în Râmnicu Vâlcea. Este vorba despre o așezare romană, iar săpăturile au dezvăluit fragmente ceramice și dovezi ale construcțiilor temporare din lemn, utilizate de către soldați ca puncte de supraveghere. Această descoperire arheologică a fost făcută chiar la granița dintre municipiul Râmnicu Vâlcea şi localitatea Mihăeşti, de către angajaţii Muzeului de Istorie.

Descoperire senzațională în Râmnicu Vâlcea

Conform directorului Muzeului judeţean Vâlcea, pe nume Claudiu Tulugea, vechea așezare aparținea trupelor auxiliare ale Imperiului Roman, numite și cohorte.

„Sunt descoperite la ora actuală 16 complexe, gropi menajere, locuinţe… Cert este că aşezarea a dăinuit undeva între anii 102 şi 105, pentru că aici era un punct strategic care făcea legătura cu depresiunea Horezu. După anul 105 începe al doilea război daco-roman şi toată aşezarea este cucerită şi romanii se retrag din zona aceasta”, a explicat directorul Muzeului judeţean Vâlcea, Claudiu Tulugea.

De menționat este că aşezarea descoperită recent se lega de centrul de putere de la Buridava romană, reconfirmând faptul că în zonă există urme ale civilizaţiei romane, au mai precizat autorităţile.

Astfel, dovezile arheologice au atestat faptul că, după primul război daco-roman (101-102), Oltenia a rămas sub stăpânire romană și că soldații romani au conviețuit alături de geto-daci.

„O descoperire arheologică extrem de importantă. De aia spun eu că Vâlcea, cel mai frumos judeţ din România, are urme ale civilzaţiei romane, găsite aici în Mihăeşti.

Era o aşezare importantă aici. Se făcea o protecţie a zonelor de comunicare, a ceea ce înseamnă trasee comerciale”, a mai declarat Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Buridava dacică, una dintre cele mai vechi aşezări din judeţ

De precizat este că tot în Râmnicu Vâlcea s-a descoperit în anul 2014 ceramică din secolul I d.H. şi o locuinţă ar fi fost scoase la suprafaţă de echipa de arheologi a Muzeului de Istorie Vâlcea în zona cetăţii dacice Buridava.

„Este vorba de mai multe fragmente ceramice datând din perioada dacică târzie, secolul I d.H., care au fost scoase la suprafaţă de echipa de arheologi care lucrează împreună cu cei de la Universitatea din Piteşti.

În vârful dealului din interiorul Buridavei a fost descoperită o posibilă incintă, un canal amenajat, vom vedea dacă este vorba de o locuinţă. Buridava are multe comori nedescoperite încă. Chiar dacă vineri se vor încheia săpăturile, acestea vor continua pentru a afla mai multe despre străvechea aşezare a dacilor din zona Ocnele Mari”, spunea, la vremea respectivă, Claudiu Tulugea.

Despre Râmnicu Vâlcea

Râmnicu Vâlcea este municipiul de reședință al județului Vâlcea, Oltenia. Municipiul este format din localitățile componente Aranghel, Căzănești, Copăcelu, Dealu Malului, Poenari, Priba, Râmnicu Vâlcea (reședința), Râureni, Stolniceni și Troian, și din satele Fețeni, Goranu, Lespezi și Săliștea.

Râmnicu Vâlcea are o populație de 98.776 locuitori (2011) și se află află situat într-un punct geografic aproape central al României, nod de întâlnire a trei importante drumuri naționale (DN7, DN64 și DN67) și unul european (E81).