28 nov. 2021 | 19:56

Comorile găsite în munții din România. Sunt extrem de valoroase, vechi de mii de ani

Diverse
Comorile găsite în munții din România. Sunt extrem de valoroase, vechi de mii de ani
Cetățile dacice din Munții Orăștiei, în patrimoniul UNESCO

Teritoriul României are încă ascunse, sub tonele de pământ acumulate în timp, vestigii arheologice care așteaptă să fie descoperite. Multe dintre ele, despre care se știe, sunt de pe vremea vechii civilizații dacice, dar și după ocuparea unei părți din vechea Dacie de către imperiul Roman. Multe dintre ele,s coase deja la suprafață, se găsesc în Munții Orăștiei, din județul Hunedoara. Unele au fost bine conservate de arheologi, altele așteaptă intervenția acestora pentru conservare.

Cetățile dacice din Munții Orăștiei, în patrimoniul UNESCO

Una dintre cele mai dezvoltate și importante civilizații din Europa antică a fost cea care a înflorit la nord de Dunăre și care este cunoscută astăzi sub numele de civilizația dacică. În lucrările istorice din perioada comunistă, este cunoscută sub numele de civilizația daco-getică.

Împreună cu celții și germanii/germanii, dacii au fost unul dintre principalele popoare barbare din Europa și unul dintre principalii inamici ai Imperiului Roman, chiar și după anul 106 d.Hr.  Așa-numiții daci liberi din nordul și estul provinciei dacice au continuat să facă raiduri în provincie și chiar la sud de Dunăre, singure sau împreună cu alte triburi barbare.

Cu toate astea au lăsat în urma lor mărturii ale existenței, dezvoltării, cunoștințelor și dezvoltării lor sociale. Una din principalele mărturii ale Dacilor se regăsește în Munții Orăștiei, și se cunosc astăzi sub numele de Cetățile Dacice.

În 1999, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, șase lucrări defensive din epoca târzie a fierului, au fost create în secolele I î.Hr. și d.Hr. ca protecție împotriva cuceririi romane, au intrat în patrimoniul UNESCO. Rămășițele lor extinse și bine conservate sunt situate într-un sit natural spectaculos și prezintă o imagine dramatică a unei civilizații viguroase și inovatoare din epoca fierului.

Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei, o comoară inestimabilă

Tot aici arheologii au stabilit că s-au găsit vestigiile capitalei dacice, între ruinele Fortificației romane din Sarmizegetusa Regia. Sarmizegetusa Regia a fost capitala și centrul politic al dacilor, situată în Munții Orăștie din Parcul Natural Grădiștea Muncelului.

„În zidul fortificaţiei sunt utilizate numeroase spolii: tamburi de coloane (segmentul exterior cuprins între Poarta de est şi Poarta de sud), piese din canalele din zona sacră (treptele exterioare incintei cuprinse între Poarta de sud şi Poarta de vest, zona de nord aflată în adiacenţa Porţii de est), clavouri de arce sau dale de porţi”, arată arheologii în Studiul istorico-arhitectural efectuat la Sarmizegetusa Regia.

În timpul domniei regelui trac Burebista (82/61 î.Hr. până în 45/44 î.Hr.), triburile geto-dace și dacice au fost unificate în Regatul Daciei, capitala fiind mutată la Sarmizegetusa Regia, posibil din bastionul geto-dacic de la Argedava.

Sarmizegetusa Regia era situată la o altitudine de 1200 de metri, în apropierea unui vârf de munte, servind drept nucleu al unui sistem defensiv strategic care cuprindea cetățile de la Costești-Blidaru, Piatra Roșie, Costești-Cetățuie, Căpâlna și Bănița.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro