Descoperire senzațională în Prahova. Obiectul vechi de 2.000 de ani se afla într-o pădure VIDEO

de: Popescu Oana
25 08. 2021

Un căutător român de comori a făcut o descoperire senzațională în județul Prahova. A crezut că nu vede bine când a realizat peste ce comoară a dat în mijlocul pustietății. Obiectul găsit de bărbat este vechi de 2000 de ani! Datează din perioada anilor 161 – 180.

Ce obiect extrem de important a fost găsit în pădurea din Prahova

Un român pasionat de istorie și căutător de comori a descoperit într-o pădure din apropierea localității Cocorăștii Misli, din județul Prahova, o monedă ce datează de acum 2000 de ani.

Cătălin Sandu, românul pasionat de istorie și căutător de comori, a dat, zilele trecute, peste o monedă foarte valoroasă într-o pădure din apropierea localității Cocorăștii Misli. Este vorba de o monedă Marcus Aurelius AR Denarius, care datează din perioada anilor 161 – 180.

”Împreună cu mai mulți prieteni, pasionați de istorie, am făcut această descoperire într-o pădure de lângă Cocorăștii Misli. Mâine o voi preda personal reprezentanților muzeului de istorie din Ploiești. Suntem mândri de ce am realizat.”, a precizat Cătălin Sandu pentru Observatorul Prahovean.

Moneda Marcus Aurelius AR Denarius, care datează din perioada anilor 161 – 180, a fost detectată cu un dispozitiv special pentru comori, deținut de bărbatul pasioant de istorie.

Cătălin Sandu are în ”palmares” o serie de descoperiri importante de obiecte istorice, însă piesa găsită într-o pădure din apropierea localității Cocorăștii Misli este cea mai valoroasă de până acum.

Tezaur unicat în România

De altfel, în primăvara acestui an, în județul Prahova, s-a găsit și un tezaur unicat în România. Acesta este format din 35 de monede, 4 cercei din aur şi un cercel din argint, piesele datând din secolul XI. Anunțul a fost făcut atunci de către şeful Biroului de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă.

În cadrul unei conferințe de presă, dr. Ciupercă a precizat că tezaurul este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în judeţul Prahova în ultimii trei decenii. Unicitatea tezaurului este dată de faptul că acesta provine din secolul XI, o perioadă „agitată” în istoria Dunării, dar şi de faptul că monedele sunt destul de rare, făcând parte dintr-o singură emisiune a unui singur împărat bizantin – Nichifor III Botaneiates (1078 – 1081).

„Sunt 35 de monede şi 4 cercei din aur şi un cercel din argint, care urmează să fie restaurat. Prezenţa cerceilor sugerează că această mică comoară a aparţinut unui militar. Există acest obicei (…) legat de faptul că soldaţii, în taberele militare, jucau jocuri de noroc”, a declarat dr. Bogdan Ciupercă, citat de Agerpres.

Piesele descoperite la începutul anului 2020 au fost incluse în patrimoniul cultural naţional, potrivit șefului Biroului de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.