Descoperire senzațională despre mâncarea din România. E o premieră pentru noi

de: Bișinicu Andreea
12 07. 2021

Pe timpul verii, oamenii preferă să consume mâncăruri mai ușoare, precum salatele, carnea pe grătar și supele-cremă, în defavoarea preparatelor sățioase și bogate în calorii. De altfel, România intră în topul țărilor cu mâncărurile de vară cu cele mai puține calorii. Ce consumă românii cel mai mult în sezonul estival.

Descoperire senzațională despre mâncarea din România

Fie că vorbim despre mâncăruri grele cu sosuri consistente, alimente prăjite, fripturi grase sau preparate ușoare, fără prea multe calorii, românii sunt mari gurmanzi. Cu toate acestea, cetățenii din România au avut parte de o mare surpriză. O descoperire incredibilă despre mâncarea autohtonă i-a uimit pe români. Se pare că țara noastră ocupă un loc fruntaș în clasamentul statelor cu mâncăruri de vară cu cele mai puține calorii.

Vedeta acestui top este cunoscuta salată de roșii, una dintre preferatele pofticioșilor de pretutindeni. Acesta este felul european de mâncare cu cele mai puține calorii, 36 la număr, dar și cu doar 0,3 g de grăsimi, 1,7 g de proteine și 7,3 g de carbohidrați. Conform statisticilor analizate de către cei de la golfsupport.com, studiul s-a realizat pe o bază internă de 12.000 de feluri de mâncare din Taste Atlas.

Așadar, pe locul 2, după salata de roșii, este clasată salata grecească Horta, care conține 53,8 calorii, 2 g de grăsimi, 3,5 g de proteine și 8,5 g de carbohidrați. Pe locul trei se află salata de orez spaniolă, Ensalada Sevillana. Acest fel de mâncare conține 57 de calorii per porție, doar 2 grame grăsimi, 3 grame proteine și 8 grame carbohidrați.

Top 5 este completat de salata de sfeclă Surówka Z Buraków din Polonia și salata de castraveți Poland Okurkový din Cehia. Felul european cu cele mai multe calorii este Huzarensalade, o salată olandeză de cartofi, aceasta având și cel mai mare conținut de grăsime, de 52,2 grame.

Cum se consumă corect salata de roșii și brânză

Românii adoră salata de roșii și preferă să o personalizeze după gustul fiecăruia. În timp ce unii o mănâncă doar cu sare și puțin ulei de măsline, alții preferă să adauge cuburi de brânză sau castraveți în bol. Nutriționistul Mihaela Bilic explică în detaliu cum se mănâncă, de fapt, salata de roșii și ce se întâmplă dacă adăugam pâine sau dressing la masă.

„La roșie nu avem porții. Fiind o legumă, chiar dacă ea e un fruct din punct de vedere botanic, nu avem nici măcar fructoză. Porția zilnică de ulei trebuie să fie de doar două linguri pe zi, iar o porție normală de telemea trebuie să aibă între 70 și 100 de grame.

Pâinea are glucidele, amidonul, iar brânza are proteine și grăsimi. Punându-le împreună avem o masă completă și, dacă punem și roșia, cu vitamine și minerale, este exemplul perfect de farfurie echilibrată, avem toate grupele de nutrienți”, a declarat Mihaela Bilic.