Descoperire rușinoasă despre peștele de pe Litoral. Ce mănâncă turiștii români, de fapt
Anunț incredibil legat de peștele care se vinde pe litoralul românesc. Cercetătorii au ajuns la o concluzie impresionantă. Ce carne mănâncă, de fapt, turiștii atunci când comandă pește românesc la terasele și restaurantele din stațiunile de pe litoralul autohton.
Ce conține, de fapt, peștele care se vinde pe litoralul din România
În lunile de vară, turiștii de pe litoral au dat iama în restaurantele de pe plajă, fie că a fost vorba de localuri selecte sau cele cu regim de autoservire. Peștele a fost printre preparatele preferate de către români și nu numai în perioada sezonului estival 2021.
Cu toate acestea, autoritățile trag un semnal de alarmă pentru români. Se pare că turiștii nu știu exact ceea ce mănâncă, iar peștele care se presupune că este românesc este de fapt adus din Bulgaria.
Statisticile arată că România importă de trei ori mai mult pește decât cel pe care-l deține în pescăriile din țară, iar apoi carnea este vândută în restaurante ca fiind pește tradițional românesc. Acest lucru se practică în special în stațiunile principale de pe litoralul românesc.
Puțini sunt clienții care știu faptul că hamsiile, păstrăvul, crapul și bibanul din farfurie nu sunt produse românești, ci importate de la bulgari. Pescarii din România spun că pe vecinii bulgari îi ajută o legislație permisivă.
Dintre toate tipurile de pește, hamsia rămâne vedeta incontestabilă a litoralului, peștele pe care turiștii îl consumă cel mai des pe litoral. De foarte multe ori, comercianții vând șprotul, un pește mai mic important din Bulgaria, în loc de hamsie.
Cât costă o porție de midii sau biban pe litoralul românesc
Dacă în urmă cu câțiva ani era aproape imposibil să găsești pește pe litoralul românesc, iată că acum au apărut fast food-uri pe bază de pește și fructe de mare. Pe lângă celebrele hamsii, găsim calamari, creveți sau midii, cele mai multe preparate sunt pané, prăjite în ulei.
Pe litoralul românesc, o poție de midii sau calamari pané se vinde cu 8 lei per suta de grame, pentru creveți românii scot din buzunar 13 lei, iar o porție de rapanele la grătar costă în jur de 15 lei.
Pentru cine are poftă de o porție de chefal sau biban, acestea costă aproximativ 40 de lei, în timp ce o farfurie de calcan valorează cel puțin 70 de lei. În 2019, România a importat peste 73 de mii de tone de tipuri de pește, cifre de trei ori mai mari decât cantitatea pe care românii o pescuiesc la noi în țară, ceea ce înseamnă nici mai mult, nici mai puțin de 273 de milioane de euro.