Descoperire istorică despre balene. Cum arătau când aveau 4 picioare, de fapt, și cum au ajuns în apă

de: Iulia Statie
28 08. 2021

O nouă descoperire făcută de oamenii de știință a uluit pe toată lumea! O fosilă a unei specii necunoscute găsită în Egipt, cu o vechime de 43 de milioane de ani, dezvăluie cum arătau balenele când aveau 4 picioare și supraviețuiau pe uscat.

Nouă descoperire uluitoare despre balene. Ce au aflat specialiștii

Specialiștii au făcut descoperirea în depresiunea Faiyum, situată în Deșertul de Vest din Egipt, o zonă ce a fost acoperită de mare în trecut. Acest loc a contribuit la multe indicii atunci când vine vorba despre evoluția balenelor și tranziția pe care au făcut-o de la mediul uscat la a trăi în apă.

Balena aparține de un grup numit Protocetidae de cetacee, ființe dispărute, ce au trăit în perioada de mijloc a tranziției de la mediul uscat la mediul acvatic. Specialiștii au identificat că scheletul aparține celui mai timpuriu exemplar identificat în Africa din grupul respectiv, potrivit Agerpres.

Noua specie numită Phiomicetus anubis a fost un prădător de temut, mai ales pentru că avea o masă corporală de aproximativ 600 de kilograme și o lungime de 3 metri, după cum au dezvăluit cercetătorii ce s-au ocupat de această fosilă ce spulberă anumite mistere cu privire la evoluția balenelor.

Cum arătau balenele când trăiau pe uscat, de fapt

Phiomicetus anubis, numele ce i-a fost oferit speciei, este un joc de cuvinte ce face legătura dintre regiunea Faiyum, dar și Anubis, vechiul zeu egiptean ce este asociat cu viața de apoi.

Abdullah Gohar, autorul principal al lucrării ce a fost publicată în Proceedings of the Royal Society B, a vorbit despre descoperirea extrem de importantă.

„Phiomicetus anubis reprezintă o nouă specie cheie de balenă şi o descoperire deosebit de importantă pentru paleontologia egipteană şi africană.”, a transmis acesta.

Depresiunea Faiyum, analizată de oamenii de știință. Ce au găsit

Totuși, chiar dacă fosila completează o mică parte din puzzle-ul ce a fost creat în jurul evoluției balenelor din Africa, încă există foarte multe întrebări ce au rămas fără răspuns. Scheletul urmează să fie analizat la Centrul de Paleontologie a Vertebratelor de la Universităţii Mansoura, aflată în Egipt.

Depresiunea Faiyum reprezintă un adevărat izvor pentru cercetători, mai ales pentru că în zonă se găsesc roci ce acoperă o perioadă de aproximativ 12 milioane de ani, ce variază de la balene uriașe ce au trăit într-un mediu acvatic, la unele semiacvatice ce se aseamănă cu crocodilii.

Specialiștii se luptă pentru a face noi descoperiri și a aflat totul despre modul în care ele au putut să supraviețuiască într-un mediu acvatic, după ce și-au dus viața pe uscat.