De-a lungul anilor, pe teritoriul României au fost descoperite vestigii de câteva sute, sau poate mii de ani. Unele dintre ele au ajuns în muzeele din țară, iar altele, din păcate, au ajuns să fie vândute pe piața neagră pentru mii, sau chiar zeci de mii de euro. Este și cazul unul topor vechi de 6 milenii, care a ajuns să fie scos la vânzare pentru 3.000 de euro de un buzoian.
Arheologii muzeelor de istorie, dar și cei amatori, au reușit de-a lungul anilor să scoată la lumină zeci de vestigii vechi de câteva milenii. Așa se face că, în urmă cu 25 de ani, era descoperit în zona de pădure a localităţii Valea Lupului, oraş Pătârlagele, un vestigiu din epoca bronzului. Descoperirea era făcută de un locuitor din valea Lupului, dar nu l-ar fi declarat autorităților.
Decis să profite de pe urma descoperirii sale, buzoianul a scos toporul din piatră la vânzare pe site-urile de gen, cerând pe acesta suma de 3.000 de euro. Reprezentanții poliției județene s-au atusosesizat în această cauză, demarând investigațiile necesare.
Așa se face că au reușit să dea de urma vânzătorului de ocazie și să afle și condițiile în care acesta a intrat în posesia acestuia. După identificara și preluarea artefactului polițiștii de la IPJ Buzău au predat obiectul reprezentanților artefactul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Buzău, în vederea valorificării prin expunere în Muzeul Judeţean Buzău, conform Adevărul.
Reprezentanții Muzeului Judeţean Buzău au trecut la evalaurea și datarea artefactului, concluzia acestora fiind că toporul dib piatră datează din vremea epocii bronzului. Artefactul, conform arheologilor de la Muzeul Judeţean Buzău, are o vechime de 6.000 de ani, și a fost păstrat în condiții optime, neexistând fisuri sau alte daune.
Conform legislației existente, Legii 182/2000, în cazul în care se descoperă un astfel de artefact, cel în cauză este obligat prin lege să predea bunul cultural primăriei de care aparține zona în care acesta a fost găsit. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru în termen de 72 de ore, respctivul este pasibil de sancțiuni contravenționale din partea statului.
În aceeași lege, se mai precizează că, în funcție de valoarea bunului cultural, cel care a făcut descoperirea poate primi din partea statului o cotă parte din valoarea stabilită de stat a respectivului artecat.
Cazul buzoianului nu este primul de acest fel, în anii trecuți existând și alte asemenea situații, în care vestigii fie au fost vândute pe piața neagrâ, fie s-a încercat scoaterea acestora din țară.