O descoperire uluitoare a fost făcută de cercetători în Marea Neagră. Situată între Europa de Est și Asia de Vest, Marea Neagră a fost cunoscută și sub numele de Marea Ospitalieră. Ce au descoperit cercetătorii, aflați în rândurile următoare.
Marea Neagră se întinde pe o suprafață de 423.488 km2, iar cel mai adânc punct se află la 2.212 metri sub nivelul mării, în apropiere de Ialta. Există mai multe fluvii și râuri care se varsă în Marea Neagră. Câteva dintre acestea sunt: Delta Dunării, Kuban, Bugul, Nistrul, Niprul și Casimcea.
A căpătat denumirea de Marea Neagră în secolul al XV-lea, în timpul extinderii Imperiului Otoman. În timp, cercetătorii au descoperit mai multe lucruri neobișnuite în Marea Neagră.
Una dintre cele mai cunoscute a fost făcută în zona coastei bulgărești. Aici, cercetătorii bulgari și cei englezi au descoperit o navă comercială grecească care, conform acestora, ar fi veche de peste 2.500 de ani. Nava grecească are o lungime de 23 de metri și este considerată cea mai veche epavă intactă din lume.
Citește și: A fost identificat primul animal care a apărut în lume. Descoperire istorică a specialiștilor
În aceeași zonă, pe coasta sudică a Bulgariei, cercetătorii au descoperit în adâncurile Mării Negre o așezare preistorică. Conform acestora, așezarea datează din Epoca de Bronz și este situată în apropierea țărmului. Cel mai probabil, a fost abandonată de locuitori atunci când apa a crescut.
În urmă cu câțiva ani, epavele a trei corăbii au fost descoperite în Marea Neagră la o adâncime de peste 100 de metri. Cele trei epave eu fost reperate de către o dronă subacvatică, iar în imaginile surprinse se poate observa catargul uneia dintre ele.
„Știm doar că sunt vase de lemn, corăbii. Dar mai multe nu se pot spune în acest stadiu pentru că ele sunt în curs de cercetare”, a declarat Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Arheologie și Istorie Națională Constanța.
De asemenea, o parte dintre obiectele descoperite odată cu epavele au fost aduse la suprafață pentru ca istoricii să poate stabili vechimea lor. Marea Neagră ascunde mai multe vestigii, iar turiștii le pot vedea pe câteva rute subacvatice.
„Cinci trasee subacvatice care au cuprins atât vizite la epave, Arkadia, Moskova pe urmă cele care sunt scufundate în largul digului de larg Iuksuc, Paris sau alte trasee mai în sud, un submarin de exemplu care se află în dreptul Costineștiului”, a precizat Glicherie Caraivan, cercetător științific institutul GeoEcomar Constanța.