Simptomele bizare care apar la copiii infectați cu noul virus. Studiul care poate da peste cap ce se știa până acum

O nouă boală misterioasă cauzată de COVID-19 a ocupat primele titluri ale știrilor din ultimele zile, după mai multe cazuri observate la copii de pe tot globul. Boala este descrisă drept „sindrom inflamator“,  și este similară cu boala Kawasaki (care provoacă inflamarea vaselor de sânge la copii), și Sindromul de șoc toxic (TSS).

Posibile legături între coronavirus și boala Kawasaki

Legătura dintre boală și noul coronavirus rămâne încă neclară deoarece unii copii sunt testați pozitiv de COVID-19, iar alții negativ. Un raport al medicilor din Birmingham de săptămâna trecută a indicat că există o legătură între cele două boli, dar, acum, un om de știință al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a dezvăluit că este posibil să nu fie cazul, potrivit mirror.co.uk.

Anunțul vine după ce o formă similară a acestui sindrom a provocat zilele trecute primul deces în Franţa. Medicii au raportat astfel de cazuri în Marea Britanie, SUA, Franța, Italia, Spania și Elveția.

„Ipoteze iniţiale indică faptul că acest sindrom ar putea fi legat de covid-19. Solicităm tuturor clinicienilor din întreaga lume să lucreze cu autorităţile naţionale şi cu OMS pentru a fi în alertă şi a înţelege mai bine acest sindrom care afectează copiii“, a anunțat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Expertul a subliniat că „este crucial să se caracterizeze cu precizie şi urgent acest sindrom clinic, pentru a înţelege cauzalitatea sa şi pentru a descrie protocoalele de tratament“.

Simptomele bizare care apar la copiii infectați

Cazurile înregistrate până acum sunt rare, iar rolul virusului SARS-CoV-2 în dezvoltarea infecţiei rămâne necunoscut.

OMS studiază posibile legături între coronavirus şi boala Kawasaki, întâlnită la copii
OMS studiază posibile legături între coronavirus şi boala Kawasaki, întâlnită la copii

„Acum, nu este foarte clar care sunt legăturile dintre Covid-19 și acest sindrom. Există unii copii care s-au testat pozitiv pentru virus și unii care nu.

OMS a discutat cu un grup de pediatri internaționali despre cum să abordeze acest lucru și despre necesitatea de a colecta mai multe date. Am lansat o notă în urmă cu două zile, care solicită medicilor să furnizeze informații într-un format standardizat, astfel încât să putem învăța rapid cât mai mult despre sindrom.

Dar, din nou, subliniez că riscurile pentru copii sunt extrem de mici cu această infecție și nu au existat multe cazuri“, a declarat dr. Soumya Swaminathan.

Simptomele sindromului inflamator se manifestă prin febră ridicată, dureri abdominale şi tulburări digestive, erupţie cutanată, conjunctivită şi inflamare a cavităţii bucale, simptome apropiate simptomelor bolii Kawasaki.