Descoperire alarmantă în dozele de energizante. Specialiștii sunt îngroziți: ”Nu mai beți”

Descoperire alarmantă în dozele de energizante. Specialiștii sunt îngroziți: ”Nu mai beți”
Descoperire alarmantă în dozele de energizante. Specialiștii sunt îngroziți: ”Nu mai beți”

Energizantele sunt băutura preferată pentru mulți oameni atunci când au nevoie de un impuls, dar dacă consumați băuturi energizante, un nou studiu poate suna alarmant.

Descoperire alarmantă în dozele de energizante

Cercetătorii de la Universitatea Monash au avertizat că unele băuturi energizante conțin niveluri nocive de peroxid de hidrogen – substanța chimică din înălbitor.

În mod îngrijorător, cercetătorii consideră că descoperirile ar putea ajuta la explicarea modificărilor riscurilor de cancer.

Profesorul Louise Bennett, care a condus studiul, a declarat: „Cercetarea indică faptul că oamenii beau apă oxigenată diluată atunci când consumă niște băuturi energizante.

Efectele pe termen lung pot explica unele tendinte de risc de cancer in grupa de vârsta care consuma băuturi energizante.

Potrivit cercetătorilor, peroxidul de hidrogen este utilizat pentru igienizare, cu reziduuri de până la 5 mg / kg permise în produsele alimentare și băuturi.

Deși acesta este nivelul legal în Australia, în multe alte țări, nivelurile permise sunt mult mai mici (0-0,5 mg / kg).

Profesorul Bennett a adăugat: „Acest lucru reflectă faptul că toxicitatea nu este bine înțeleasă, în special pentru consumul regulat de ~ 350 ml, cum ar fi într-o băutură comercială.

„Am analizat nivelurile de peroxid de hidrogen dintr-o serie de băuturi comerciale și am constatat că unele combinații chimice de ingrediente din băuturile energizante pot conduce la această chimie.

„Sperăm că cercetarea noastră va duce la noi standarde pentru evitarea producției de peroxid de hidrogen în aceste tipuri de băuturi populare”, spune profesorul Bennett, adăugând că speră să colaboreze cu companii individuale pentru a gestiona această problemă.

„Cercetările noastre actuale abordează modul de evitare sau degradare a peroxidului de hidrogen.”,  a mai spus acesta.

Pun în pericol sănătatea inimii

Toate băuturile energizante sunt promovate ca reprezentând un stimul eficient în sporirea performanței fizice și mentale. Ingredientul principal, dar și stimulentul cel mai comun din aceste creații este cafeina. Ca să iasă în evidență, anumiți producători combină cafeina cu alți stimulenți pe bază de plante, precum guarana sau ginseng.

Potrivit datelor obținute de Administrația Serviciilor pentru Abuzul Substanțelor și Sănătății Mentale, într-o doză de energizant poți găsi între 80 de miligrame și 500 de miligrame de cafeină. Ca referință, într-o ceașcă de cafea de 150 de mililitri ai aproximativ 100 de miligrame. De asemenea, cantitatea de cafeină, de cele mai multe ori, este inscripționată pe etichetă.

Numărul studiilor care atestă efectele negative ale băuturilor energizante este unul foarte mare. Un studiu din 2013 a găsit o relație inversă între consumul energizante și sănătatea inimii. Un alt studiu atrage atenția asupra modului în care aceste poțiuni alimentează sau stârnesc alte practici nesănătoase, precum fumatul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI