Deși producătorii promit că aceste licori ne pot face să ne simțim proaspeți după o noapte de nesomn, specialiștii avertizează de ani buni că ne pot îmbolnăvi inima și ne trimit direct la camera de urgență. Situația devenea cu atât mai serioasă cu cât din ce în ce mai mulți copii alegeau să le consume. Acum, somațiile experților au ajuns la final, căci se schimbă legea: băuturile energizante urmează să fie interzise pentru persoanele care nu au împlinit 18 ani.
În cluburi, noaptea, pe lângă alte licori, energizantele sunt vedetele. Pe toate mesele, pe baruri și în mâinile celor care dansează. În lume, anual se beau peste 4 mii de milioane de litri de energizant. Românii beau anual peste 10 milioane de litri de energizante, pe care dau peste 200 de milioane de lei. De asemenea, în localurile de noapte, băutura este combinată cu alcoolul.
Energizantele, deși au cofeină, au o acțiune ușor sedativă, care, combinată cu cea a alcoolului, poate să ducă la o sedare intensă, la pierderea conștiinței. Există însă și efecte care pot dăuna pe termen lung. Inima este prima afectată. Taurina și glucuronolactona pot provoca palpitații, iar ficatul resimte și el puternic așa-zisa doză de energie. Totodată, consumul de taurină și cafeină peste anumite limite poate afecta rinichii, pentru că, pe timpul verii, acestea duc la deshidratare.
În plus, băuturile energizante conțin și o cantitate mare de zahăr. Nutriționiștii spun că o altă greșeală frecventă este înlocuirea cafelei cu băuturile energizante, deoarece în cafea există substanțe nutritive utile, fiind o sursă excepțională de antioxidanți.
Cum din ce în ce mai mulți copii aleg să le consume, pentru a evita probleme majore de sănătate, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect cu măsuri împotriva consumului de băuturi energizante de către populație. Printre prevederile proiectului se numără interdicția vânzării de energizante pentru persoanele care nu au împlinit 18 ani. Cei care vor încălca aceste prevederi riscă amenzi de la 5.000 la 25.000 de lei.
(1) Se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță.
(2) Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri.
(3) Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.