Deputații ruși cer demiterea președintelui Vladimir Putin. Este vorba despre consilierii locali din municipalitatea Smolninskoye din zona Sankt-Petersburg. Aceștia au făcut apel la Duma de Stat să-l destituie pe Vladimir Putin, pentru „crime de înaltă trădare”, a anunțat CNN.
Este revoltă internă în Rusia. Mai mulţi aleşi locali din Rusia au fost convocați de poliţie, după ce au cerut demiterea preşedintelui Vladimir Putin. Autorul apelului este Dmitri Paliuga. Acesta a postat pe Twitter că președintele Rus se face responsabil de următoarele fapte:
„(1) decimarea tinerilor bărbaţi ruşi apţi, care ar fi mai utili pe piaţa muncii decât în armată;
(2) recesiunea economică şi exodul intelectualilor
(3) expansiunea NATO spre est, inclusiv adăugarea Finlandei şi Suediei pentru a-şi „dubla” graniţa cu Rusia;
(4) efectul invers al „operaţiunii militare speciale” din Ucraina.”
De asemenea, Dmitri Paliuga și colegul său Nikita Iuferev, au postat ulterior și o somație emisă de poliţia din Sankt Petersburg pentru „discreditarea instituţiilor de stat”. Apoi, Paliuga a anunțat că doi dintre cei patru oficiali au eliberaţi de poliţie, însă toţi urmează să primească amenzi.
În urmă cu o zi, și deputații din consiliul municipal al districtului Lomonosovski din Moscova au făcut o mișcare similară. Ei i s-au adresat direct președintelui rus și i-au cerut demisia.
„Retorica pe care dumneavoastră și subordonații dumneavoastră ați folosit-o de mult timp este impregnată de intoleranță și agresivitate, care, în cele din urmă, au trimis efectiv țara noastră înapoi în epoca Războiului Rece. Rusia este din nou temută și urâtă, pentru că amenință din nou lumea cu arme nucleare.
Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să demisionați din funcție, deoarece opiniile dumneavoastră și modelul dumneavoastră de guvernare sunt fără speranță depășite și împiedică dezvoltarea Rusiei și potențialul uman al acesteia”, se arată în declarația trimisă lui Putin de consiliul districtual Lomonosovski din Moscova.
De precizat este că, până în prezent, Kremlinul a reușit înăbușirea oricărei critici referitoare la invazia în Ucraina. După ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, guvernul rus a acționat rapid pentru a opri presa liberă, introducând și o lege care a impus sancțiuni penale aspre pentru răspândirea de „informații false” despre „operațiunea specială” din Ucraina.
Astfel, de la începutul invaziei în Ucraina și până în prezent, nu mai puțin de 16.437 de persoane au fost arestate sau reţinute în Rusia, pentru activism împotriva războiului.