Autostrăzi cu banii tăi, la propriu: cine vrea să „donezi” pentru drumuri

Autostrăzi cu banii tăi, la propriu: cine vrea să „donezi” pentru drumuri

Un deputat PMP a venit cu o soluție inedită pentru ca România să aibă autostrăzi. Mai exact, vrea ca românii să doneze pentru autostrăzi.

Inițiatorul proiectului, Ionuţ Simionică, deputat PMP, spune că astfel România ar putea avea mai repede drumuri de mare viteză. Și tot el mai spune că neîncrederea în instituții l-a făcut să apeleze la bunăvoința cetățenilor.

„Pentru că nu vreau ca Autostrada Nordului să dureze 20-30 de ani şi pentru că vreau cât de repede să putem merge pe această autostradă, am făcut un proiect legislativ pe care l-am intitulat Adoptă o autostradă şi hai să ne facem singuri o ţară ca afară. Adoptă o autostradă este un concept care funcţionează în Statele Unite la întreţinerea autostrăzilor”, a declarat Ionuţ Simionică.

Deputatul PMP le cere românilor să redirecţioneze 3,5% din impozitul pe venit pentru construcţia de autostrăzi. În plus, și firmele ar putea contribui la acest fond cu 20% din impozitul pe profit.

„Se creează nişte fonduri regionale şi aceşti bani pot fi folosiţi doar pentru construcţia de autostrăzi. La şase luni, Ministerul Transporturilor trebuie să prezinte datele oficiale cu venituri şi cheltuieli, deci o dată la șase luni e o dare de seamă în faţa cetăţenilor”, a explicat Ionut Simionică.

Opoziția și Puterea nu văd cu ochi buni soluția deputatului PMP

Proiectul deputatului PMP nu este privit cu ochi buni de către colegii săi, dar nu pentru că ar fi o jignire la adresa cetățenilor, ci pentru că nu înțeleg cum ar putea fi gestionați acești bani.

„Problema investiţiilor în momentul de faţă nu sunt banii, ci incompetenţa şi hoţia generalizată din domeniu, în special la Compania de Infrastructură şi la Ministerul Tranpsoturilor, unde nu se întâmplă nimic, sunt licitaţii blocate, sunt proiecte nelansate care stau în sertare”, a declarat Cătălin Drulă, deputat USR.

De aceeași părere este și Sorin Bota, deputat PSD: „Este mai simplu să te bagi în seamă, să spui că ai o soluţie magică, unde soluţia nu e necesară. Legea bugetului prevede sursele de finanţare pentru fiecare modalitate sau, dacă proiectele sunt făcute prin Parteneriat Public Privat, investitorul privat poate să îşi atragă sursele cum doreşte”.

Sursa: Digi24