Deltacron, noua variantă a covid-19, a fost descoperită în Franța și SUA. Cum acționează, conform specialiștilor

de: Ștefan R. Apostol
11 03. 2022

Virusologii de la L’Institut Pasteur din Paris au secvențiat genomul unei variante autentice de covid. Denumită „Deltacron”, noua variantă a fost confirmată prin noi cazuri în mai multe regiuni din Franța. Într-o informare din 9 martie, OMS a declarat că tulpina a fost descoperită și în Olanda și Danemarca. Noi date spun că Deltacron ar fi fost depistată și peste ocean, în Statele Unite ale Americii.

Deltacron, o nouă variantă de covid

„Deltacron” a fost identificat oficial ca fiind o variantă COVID-19, cu cazuri confirmate în Franța și în SUA. Combinând mutații atât din Omicron, cât și din Delta, îngrijorările au fost ridicate la începutul acestui an în urma unor investigații efectuate de un laborator din Cipru.

Cazurile au fost confirmate în mai multe regiuni din Franța și se pare că virusul circulă de la începutul lunii ianuarie. Există două cazuri confirmate în SUA și o serie de alte infecții suspecte. Iar luna trecută, Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA) a dezvăluit că a fost descoperit un caz de Delta x Omicron la o persoană care a contractat ambele variante.

Ce este varianta „Deltacron”?

Oamenii de știință spun că „coloana vertebrală” a variantei este derivată din Delta, în timp ce vârful său, partea virusului care se atașează de celulele umane, provine din Omicron.

Virușii combinați apar atunci când cineva este infectat cu două variante în același timp. În tot acest timp celulele lor s-au replicat împreună. Maria van Kerkhove, responsabilul tehnic al COVID pentru OMS, a declarat că această mutație era „de așteptat, mai ales în cazul circulației intense a Omicron & Delta”. Ea a adăugat că echipa sa urmărește și discută despre această variantă.

Cât de îngrijorați să fim de noua variantă

Varianta Delta a avut efecte mai grave asupra celor care au contractat-o. În schimb, Omicron a fost mai contagioasă. Acest lucru ar putea cauza îngrijorare în legătură cu o tulpină combinată din ambele.

Oamenii de știință subliniază că în prezent există o imunitate substanțială în rândul populației umane împotriva ambelor variante. Specialștii spun că nu există niciun motiv pentru a crede că Deltacron va reprezenta un pericol pentru vaccinuri.

Dr. William Lee, director științific la Helix, un laborator din California care secvențiază eșantioanele COVID-19 pentru Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat pentru SkyNews:

„Faptul că nu este atât de mult, că până și cele două cazuri pe care le-am văzut erau diferite, sugerează că probabil nu se va ridica la un nivel de variantă îngrijorătoare.”

Un alt specialist, Dr. Van Kerkhove, a adăugat că în locurile în care a fost găsit Deltacron, „există niveluri foarte scăzute ale acestei detecții”. Specialistul a confirmat, de asemenea, că nu au observat „nicio schimbare în ceea ce privește gravitatea” variantei Deltacron și că studiile vor continua să urmărească efectele sale.