Decizie uluitoare a lui Putin în război. Nu mai acceptă niciun refuz, ce se întâmplă în Rusia
După ce Ucraina a anunțat că va demara o nouă contraofensivă, a venit și răspunsul liderului de la Kremlin. Conform unui înalt oficial din cadrul armatei ruse, se vorbește de o decizie uluitoare a lui Putin în război. Deși nimeni nu se aștepta la asta, se pare că Putin nu mai acceptă niciun refuz, în disperarea sa de a termina cât mai repede operațiunile speciale demarate în Ucraina.
Liderul de la Kremlin se teme de noua contraofensivă ucraineană
Fără nicio sugestie de încheiere negociată a celor 13 luni de lupte dintre Rusia și Ucraina, ministrul ucrainean al apărării a declarat săptămâna trecută că o contraofensivă de primăvară ar putea începe chiar din aprilie.
Kievul se confruntă cu o întrebare tactică cheie, și anume „Cum poate armata ucraineană să disloce forțele Kremlinului de pe teritoriul pe care îl ocupă?” Președintele ucrainean depune eforturi pentru a-și menține trupele, și publicul larg, motivate pentru o luptă lungă.
După declanșarea conflictului, pe 24 februarie 2022, luptele s-au împotmolit într-un război de uzură în timpul iernii și în timpul dezghețului de la începutul primăverii. Acum, Kievul poate profita de îmbunătățirea vremii pentru a prelua inițiativa pe câmpul de luptă cu noi loturi de arme occidentale, inclusiv zeci de tancuri, și cu trupe proaspete antrenate în Occident.
Dar forțele rusești stau la pândă în spatele câmpurilor minate și de-a lungul a kilometri de tranșee. Deși aparent nu pare, analiștii occidentali miliari spun că liderul de la Kremlin se teme de noua contraofensivă ucraineană, de aici și decizia recentă a lui Putin care, de fapt, nu mai ia pe nimeni prin surprindere.
Decizie uluitoare a lui Putin. Rusia lansează o nouă campanie de recrutare
După ce anul trecut Putin lua decizia de a recruta cel puțin 300.000 de oameni, precum și folosirea celor încarcerați în închisorile rusești, acum vine o nouă decizie uluitoare a lui Putin în războiul împotriva Ucrainei. Conform unor surse politice, liderul de la Kremlin a semnat un nou ordin de recrtuare, astfel demarând o nouă campanie de a-și înmulți efectivele aflate în teren.
Deși înrolarea nu este încă obligatorie, mulți ruși au primit scrisori prin care sunt invitați să se prezinte la un birou de înregistrare militară. Săptămâna trecută, șoimii de la Kremlin și-au dezmințit președintele, Vladimir Putin, recunoscând că ofensiva din Ucraina nu decurge conform planului.
Până de curând, statutul legal al campaniei a permis sutelor de soldați profesioniști să refuze să lupte fără a fi acuzați de încălcarea obligațiilor de serviciu. Chiar înainte de începerea conflictului, Statele Unite estimau că Rusia a desfășurat între 169.000 și 190.000 de soldați în jurul Ucrainei, reprezentând cea mai mare parte a forțelor sale terestre, astfel că o campanie prelungită va necesita mult mai multe trupe pentru rotație, chiar dacă tot ceea ce fac acestea este să apere teritoriul aflat sub controlul lor.
Conform unor declarații recente, pe 31 martie Putin a semnat un ordin de recrutare, iar birourile de înrolare au emis ordine ca și cum ar fi fost deja declarată starea de război. Avocatul și fondatorul ONG-ului pentru drepturile omului Agora, Pável Chikov, a dezvăluit pe rețelele de socializare că un centru din Sankt-Petersburg a cerut ilegal ca o companie să predea camionetele sale „pentru sarcini de mobilizare”.
Noii recruți nu vor fi trimiși să lupte
Aceleași surse mai spun că, prin noua campanie, Putin speră să atragă cel puțin 147.000 de tineri din cei 700.000 încorporabili. Informațiile, confirmate și de contraamiralul Vladimir Țimlianski din Marele Stat-Major, precizează că noii recruți nu vor fi trimiși să lupte împotriva Ucrainei.
Față de campania de anul trecut, când erau recrutați 300.000 de oameni într-o singură serie, această campanie de recrutare va avea două faze și se va încheia în vară, pe data de 15 iulie. În Rusia, conform legislației în vigoare, serviciul militar de cel puțin peste un an este obligatoriu pe bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 27 ani.
„Termenele stabilite nu sunt respectate”
Afirmația a fost făcută, într-un interviu pentru televizunea de stat, de către secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. După trei luni de lupte, Kremlinul continuă să susțină că este vorba oficial de „operațiuni militare speciale” și nu de un război, deși a luat deja primele măsuri pentru o viitoare mobilizare în cazul în care prezența sa militară va continua în timp.
„Toate obiectivele stabilite de președinte vor fi îndeplinite. Nu poate fi altfel: adevărul, inclusiv adevărul istoric, este de partea noastră”, a afirmat Patrușev, într-un alt exemplu al modului în care ofensiva are conotații ideologice.
De cealaltă parte, armata ucraineană are parte de un aflux de arme puternice. Germania a anunțat săptămâna aceasta că a livrat Ucrainei cele 18 tancuri Leopard 2 pe care le-a promis. Polonia, Canada și Norvegia au predat, de asemenea, tancurile Leopard promise. Au sosit și tancurile britanice Challenger.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că speră că partenerii occidentali vor furniza cel puțin două batalioane de Leopard 2 de fabricație germană până în aprilie. De asemenea, el se așteaptă la șase sau șapte batalioane de tancuri Leopard 1, cu muniție, de la o coaliție de țări.
De asemenea, sunt promise tancuri Abrams americane și tancuri ușoare franceze, împreună cu soldați ucraineni instruiți recent în utilizarea lor. Ajutorul occidental a fost vital în consolidarea rezistenței tenace a Ucrainei și în modelarea cursului războiului. Zelenski recunoaște că, fără ajutorul SUA, țara sa nu are nicio șansă de a învinge. Noile provizii, inclusiv obuziere, arme antitanc și 1 milion de cartușe de artilerie, vor adăuga mai multă forță armatei ucrainene și îi vor conferi un avantaj mai mare.