Volodimir Zelenski anunță teritoriile recuperate de armata ucraineană în regiunile anexate de Rusia. Vladimir Putin, amenințat de progresul Ucrainei

Volodimir Zelenski anunță teritoriile recuperate de armata ucraineană în regiunile anexate de Rusia. Vladimir Putin, amenințat de progresul Ucrainei
Volodimir Zelenski, lider ucrainean

În cea de-a 223 zi de război, Volodimir Zelenski anunță progrese importante pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, acolo unde armata sa a reușit să recupereze zeci de localități, în ultimele ore. Potrivit liderului ucrainean, victoriile obținute constau în eliberarea mai multor localități aflate în regiunile anexate de Rusia săptămâna trecută.

Volodimir Zelenski, mândru de victoriile obținute în regiunile anexate de Rusia

Armata ucraineană nu cedează în fața agresiunilor exercitate de Rusia asupra teritoriilor Ucrainei, astfel că, Zelenski a anunțat marţi progrese „rapide şi puternice”, eliberând mai multe localități din sudul țării.

În timpul discursului său zilnic, Volodimir Zelenski a anunțat că „zeci de localităţi au fost eliberate chiar în această săptămână” în cele patru regiuni anexate la sfârşitul săptămânii trecute de Rusia, citând opt localităţi recuperate de forţele Kievului în regiunea Herson (sud), acolo unde armata rusă s-a retras conform hărţilor prezentate marţi de Ministerul rus al Apărării.

Spre deosebire de zilele anterioare, harta prezentată, ieri, de Moscova a indicat că trupele ruse au părăsit un număr mare de localități din herson, acolo unde armata ucrainenă a manifestat o contraofensivă puternică începută de acum câteva săptămâni, dar care nu a avut rezultate până acum.

Cu privire la harta regiunii Harkov, Rusia a indicat o retragere totală a trupelor sale, având în vedere că singura zonă pe care o mai controlau era malul de est al râului Oskil.

În cadrul aceluiași discurs, Volodimir Zelenski a dat asigurări că soldații ucraineni nu se vor da bătuți, subliniind că este doar o chestiune de timp până când rușii vor fi alungați de pe teritoriul ucrainean.

„Militarii noştri nu se opresc. Este doar o chestiune de timp până îl vom alunga pe ocupant de pe toate pământurile noastre”, a transmis Zelenski.

Președintele Ucrainei, discuție rară cu premierul Indiei

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ucraina, Volodimir Zelenski a avut o discuție rară cu premierul Indiei, căruia i-a mulțumit pentru tot ajutorul acordat Ucrainei în acest război. De altfel, este prima discuție după criticile conducerii de la Kiev față de New Delhi privind neutralitatea în fața războiului.

La acel moment, Dmitro Kuleba, acuza la acel moment India că ar „beneficia” de „sacrificiile” ucrainene și occidentale, prin beneficiile cumpărării petrolului rusesc la preț mic.

„India are doar posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic (…) pentru că cineva moare în Ucraina şi cineva din Europa aplică sancţiuni”, a declarat atunci șeful diplomației ucrainene.

Volodimir Zelenski i-a „mulţumit lui Narendra Modi pentru sprijinul indian privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în dpcumentul oficial citat mai sus.

În timpul discuției dintre cei doi, Zelenski a subliniat „importanţa consolidării parteneriatului ucraineano-indian pe fondul agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, potrivit preşedinţiei de la Kiev.