Guvernul Orban ia atitudine după ce în luna martie au intrat în țară peste 300.000 de români veniți din străinătate. Într-o perioadă economică greu încercată, conducerea statului a început să se gândească serios la soluții rapide pentru reintegrarea românilor din diaspora. În urmă cu puțin timp, premierul Ludovic Orban a făcut un anunț de maximă importanță pentru această categorie de români.
Premierul Ludovic Orban a anunțat oficial că Guvernul pregătește programe pentru integrarea românilor întorși din străinătate, în condițiile în care aceștia doresc să rămână să muncească în țară. Ca soluție alternativă, acesta menționează nevoia disperată de muncitori români în țări precum Germania și Italia.
Astfel, românii care doresc să muncească sezonier, în special în agricultură, Germania a anunțat redeschiderea granițelor pentru acest tip de muncitori, plata fiind de 8 euro/h.
Premierul menționează că în România există deja soluții și planuri, în special în domeniul agriculturii și al construcțiilor, unde este nevoie în permanență de forță de muncă. După revenirea la normal, acesta menționează că va avea loc o relansare economică care se bazează și pe proiecte special destinate românilor reveniți din străinătate.
”În funcţie de situaţie, vom avea programe de integrare a lor. Românii care s-au întors sunt din mai multe categorii, sunt muncitori sezonieri, de exemplu (…), oricine are o meserie. Normal că în planul de relansare economică de după revenirea la normalitate vom avea un proiect separat pentru integrarea românilor care s-au întors. Unii sunt muncitori sezonieri.
Cine are o meserie, în planul de relansare economică, vom avea un proiect separat de integrare a românilor care s-au întors.Avem domeniul construcțiilor, e nevoie de un număr semnificativ de angajați. Noi vom investi în infrastructură. Unii pot să fie integrați de companiile de construcții care au contracte sau urmează să câștige contracte.
Pentru cei din mediul rural vrem să îi stimulăm să investească sau să lucreze, ca angajați sezonieri. Va fi o oportunitate, e un program la Ministerul Agriculturii și e dedicat persoanelor care vin din diaspora.
Cine nu își va găsi de muncă sau nu va vrea, dacă îndeplinesc condițiile, vor beneficia de ajutorul social. Pentru ei nu e valabil șomajul tehnic, pentru că nu erau angajați în România”.
Ludovic Orban nu i-a uitat nici pe românii care dețineau o afacere în străinătate, acesta transmițând un mesaj de încurajare, în care lasă de înțeles că în viitorul apropiat statul român ar putea contribui mai mult la dezvoltarea acestui domeniu de antreprenoriat.
“Sunt şi oameni de afaceri care s-au întors (…), putem să le acordăm o formă de sprijin ca să-şi desfăşoare afacerile în România.
Pe de altă parte, există o cerere de mână de lucru. Germania are nevoie de zeci de mii de lucrători sezonieri mai ales în sectorul agriculturii, chiar şi Italia va avea, în curând, nevoie de muncitori sezonieri. Şi aici va exista în continuare ofertă pe piaţa muncii. (…)
Cu siguranţă, în afara unor restricţii sanitare care sunt necesare şi le impun toate ţările din UE, noi nu vom crea niciun fel de obstrucţionare pentru cei care au posibilitatea să aibă contracte de muncă sezoniere, pentru că suntem în Europa şi UE este locul unde este garantată libertatea de circulaţie a cetăţenilor, a mărfurilor, a ideilor”, a zis Ludovic Orban.