Decizie importantă luată cu două săptămâni înaintea Sărbătorilor Pascale. Ce s-a decis în privința sacrificării mieilor

Decizie importantă luată cu două săptămâni înaintea Sărbătorilor Pascale. Ce s-a decis în privința sacrificării mieilor
Decizie importantă luată cu două săptămâni înaintea Sărbătorilor Pascale

În perioada ce urmează, românii vor dori să cumpere miei pentru Sărbătorile Pascale. Acest lucru este pozitiv pentru crescătorii de ovine, însă trebuie să aibă în vedere anumit lucruri atunci când să pregătesc să sacrifice animalele.

Reguli ce trebuie respectare în timpul sacrificării mieilor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vine cu noi informații pentru crescătorii de ovine. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, aceștia pot solicita aprobarea temporară a unui spațiu destinat special sacrificării mieilor din propria exploatație.

În acest fel, cei care sunt interesați trebuie să asigure anumite facilități. Acestea trebuie să respecte regulile generale si speciale de igienă și cerințele privind eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman. Procesul de sacrificare a mieilor nu trebuie să compromită calitatea și siguranța cărnii și a organelor.

Prin urmare, în cazul în care crescătorii de ovine apelează la un astfel de spațiu amenajat temporar, trebuie să aibă în vedere anumite reguli. Printre acestea se pot menționa următoarele: controlul stării de sănătate a animalelor, respectarea regulilor generale și specifice de igienă și efectuarea examenului ante-mortem de către medicul veterinar oficial.

De asemenea, trebuie să se aibă în vedere și respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării acestora, eliminarea subproduselor ce nu sunt destinate consumului uman în condiții de siguranță și efectuarea examenului post-mortem a cărnii și organelor. În acest caz, medicul veterinar oficial trebuie să efectueze examenul.

Decizii în privința sacrificării mieilor

Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor proveniți din exploatația proprie în spațiul amenajat temporar, nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Aceasta poate fi comercializată doar către consumatorii finali.

„Dorim să precizăm că nu este permis accesul consumatorilor finali în interiorul exploataţiei şi al spaţiului temporar de sacrificare. În acest sens, proprietarul trebuie să asigure condiţiile corespunzătoare pentru comercializarea cărnii de miel.   Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimnetelor Ialomiţa face un  apel către consumatori şi îi roagă să achiziţioneze carne de miel doar din spaţii şi unităţi supuse controlului sanitar veterinar. Totodată vine în sprijinul acestora şi prezintă principalele caracteristici organoleptice ale cărnii de miel refrigerate : suprafaţa cu peliculă uscată, de culoare roz-roşie, pe secţiune uşor umedă, la atingerea cu  degetul existand senzaţia de rece fără a se lipi; consistenţa este fermă, elastică, depresiunile  formate la apăsarea cu degetul revin repede şi  complet; mirosul este plăcut, caracteristic speciei; grăsimea este albă sfărâmicioasă”, au anunţat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI