Veste șoc pentru sistemul medical! În cursul serii de ieri, 1 aprilie, noua conducere a Spitalului Județean Suceava a demisionat. Până în acest moment, 200 de cadre medicale din Suceava au fost confirmate cu coronavirus, iar peste 30 de pacienți internați la acest spital au murit din cauza infectării cu coronavirus.
Potrivit prefectului Sucevei, Alexandru Moldovan,managerul interimar, dr. Florin Filip și directorul medical interimar, dr. Elena Doina Ganea, împreună cu mai multi medici de la Spitalul Județean Suceava și-au confirmat demisia ieri seară. Acestă decizie vine ca o consecință a faptului că direcțiunea nu a mai putut gestiona situația corespunzător, având în vedere problemele grave cu care se confruntă spitalul, dar și lipsa unui ajutor susținut din partea Ministerului Sănătății, scrie dcmedical.ro
După ce s-a spus că Spitalul Județean Suceava rămâne fără conducere, dat fiind faptul că directorul de îngrijiri medicale, Mihaela Hreceniuc, se află în izolare la domiciliu, de curând s-a menționat faptul că Ministerul Sănătății va trimite o echipă managerială de la București, formată din medici militari, potrivit România TV.
Situația în Suceava rămâne una greu de imaginat. Aflată în carantină totală și cu un număr mare de bolnavi, medicii se confruntă cu probleme care pun în pericol viețile a mii de oameni. Rămase fără conducere, cadrele medicale imploră ajutor și susținere din partea statului. Echipamente de protecție pe secții nu mai există, deși aceste materiale se găsesc încă în depozite. Din păcate, lipsa unui responsabil pentru distribuirea corespunzătoare a acestora, îi expune pe medici și pacienți la un risc extrem de mare.
Vă reamintim că pe data de 26 martie, managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, a fost suspendat din funcție, în locul acestuia fiind numit Florin Filip. Nemaisuportând situația de criză existentă, acesta a demisionat după nici o săptămână.
În momentul de față, Suceava reprezintă un focar de infecție cu noul coronavirus pentru România. Astfel, un sfert dintre cazurile de îmbolnăvire din țară provin de acolo, motiv pentru care municipiul Suceava și alte opt comune din vecinătate au intrat în carantină totală, luni seară.
Tot la Suceava s-au descoperit ilegalități, desfășurându-se în prezent o anchetă penală pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Deși o mare parte din decese au avut loc în perioada 22-29 martie, autoritățile au declarat o mare parte din ele de abia în ultimele două zile. Potrivit acestora, motivul întârzierilor a fost așteptarea rezultatelor testelor COVID-19 care au ieșit în ultimele zile, după decesul oamenilor.