Decizia șocantă luată de Vladimir Putin în Rusia. Nimeni nu mai credea că e posibil

Decizia șocantă luată de Vladimir Putin în Rusia. Nimeni nu mai credea că e posibil
Ce va face Vladimir Putin pe 9 mai, de "Ziua Victoriei"

Moscova se pregătește să sărbătorească pe 9 mai, însă războiul din Ucraina va continua. Mai mult de atât, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu va fi invitat niciun lider străin la festivitățile din această dată.

Războiul continua pe 9 mai

Moscova sărbătorește „Ziua Victoriei” pe 9 mai, însă niciun lider străin nu va fi prezent la sărbătoarea rușilor, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenției de presă de stat rusă TASS.

“Nu am invitat niciun lider străin să participe la festivitățile de Ziua Victoriei. Problema este că nu va fi o zi jubiliară. Aceasta este sărbătoarea noastră, o zi sacră pentru Rusia și pentru tot poporul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Belarus era aliata Rusiei, însă nici președintele Alexander Lukașenko nu este așteptat la festivități, a mai precizat Peskov. “Din câte știu, nu intenționează să participe”, a spus Peskov când a fost întrebat despre liderul Belarusului.

„Ziua Victoriei” este sărbătorită de Rusia după ce Germania lui Hitler a semnat capitularea necondiționată cu Uniunea Sovietică în noaptea de 9 mai 1945. De asemenea, ziua de 8 mai marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rușii ar pregăti un atac masiv pe 9 mai

Președintele administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, spune că Armata Federației Ruse se pregătește să atace puternic regiunea Luhansk pe 9 mai. Întrebat de jurnaliști dacă regiunea resimte intensificarea ofensivei trupelor rusești în legătură cu apropierea date de 9 mai, Serghei Gaidai a spus:

„Da. Ei au o astfel de tactică. Adică, copleșesc complet totul cu obuze de artilerie, cu propriile sisteme de rachete, sunt lansate și lovituri aeriene și din elicoptere. Pur și simplu distrug, ard pământul, iar apoi încearcă să avanseze undeva, fie cu o companie, fie cu un batalion, pentru a captura mai multe părți ale unor așezări undeva”.

Totodată, oficialul rus a mai precizat că „încă nu se întâmplă nimic”. Regatul Unit a prezis că liderul Rusiei se va folosi de parada de „Ziua Victoriei” pentru a anunța mobilizarea în masă a rezervelor sale pentru o ultimă ofensivă în Rusia.

Ben Wallace, ministrul britanic al apărării, a declarat că Vladimir Putin ar putea declara un nou război împotriva „naziștilor” la parada de pe 9 mai, în cadrul căreia Rusia marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.