Decizia lui Trump care afectează toată România. Rusia lui Putin aștepta asta
SUA retrage 9000 de soldați americani din totalul celor 34000 cantonați în Germania. Vestea este una proastă din punct de vedere politic, pentru NATO, susțin unii analști militari. Alții sunt de părere că retragerea soldaților nu afectează, întrucât războaiele nu mai sunt ce au fost odată.
Decizia lui Donald Trump ce afectează România. Rusia lui Putin aștepta demult asta
Guvernul american retrage 9000 de soldați americani din cei 34000 care erau cantonați în Germania. Această retragere se dorește încă din luna septembrie a anului trecut, dar atunci Donald Trump s-a opus.
Retragerea militarilor americani din Germania nu este de bun augur pentru unitatea și coeziunea NATO. Rechemarea soldațiolor americani din Germania nu ar trebui să afecteze capacitatea de mobilizare a NATO în cazul unei eventuale agresiuni a Rusiei împotriva României, mai ales dacă „retragerea” din Germania ar fir urmată de o „relocare” a unor unități americane în țara noastră.
Lipsa infrastructurii ar afecta România în cazul unui război
Pe de altă parte, țara noastră este direct afectată de reducerile bugetare ale Pentagonului destinate investițiilor la baza de la Mihail Kogălniceanu. La aceasta se mai adaugă și infrastructura proastă din România, care ar întârzia substanțial o eventuală desfășurare a forței de reacție rapidă a NATO în cazul unei amenințări militare, susțin analiștii.
Până la alegerea lui Donald Trump ca președinte SUA, se credea că Rusia ar învinge NATO în 60 de ore, în cazul unui atac împotriva țărilor baltice. Cu aproape 10.000 de militari mai puțini în Germania, Rusia va avea nevoie de mai puțin, arată o analiză Forbes.
Războaiele nu mai sunt cum erau odată
Retragerea soldaților nu ar trebui să provoace prea multă îngrijorare din punct de vedere militar, întrucât războaiele moderne se bazează mai mult pe numărul biților, pixelilor și al liniilor de cod. În plus, un război în zilele noastre este cu totul diferit, comparativ cu unul de acum 30-40 de ani.
„Războaiele nu mai sunt cele din epoca Războiului Rece. Nu mai ai fronturile alea, Acum, de undeva, de sub pământ, îți ies niște drone care îți asasinează un lider politic, nu le vezi. Tipul de operațiuni e cu totul altul. Numărul mare de trupe e deja ceva anacronic”, este de părere Armand Goșu, conferențiar dr. la Facultatea de Științe Politice a Universității București și expert în spațiul post-sovietic. Adică, mai puțini soldați pe hârtie nu înseamnă neapărat mai puține șanse de a câștiga un război.
Retragerea soldaților americani din Germania, un semnal de slăbiciune
„Din punct de vedere politic, pentru NATO, această retragere este un semnal foarte prost”, consideră Claudiu Degeratu, analist militar și de politică externă. Retragerea soldaților, pentru NATO, reprezintă o dovadă de slăbiciune în fața Rusiei. Ben Hodges, fost comandant al forțelor armate SUA în Europane a transmis României că „trebuie să vă îmbunătățiți infrastructura”.
„Soldații americani pot veni cu mare viteză până la Nădlac și de acolo ei nu mai au cum să înainteze, pentru că tu nu ai autostrăzi, nu ai linie ferată de mare viteză care să deplaseze tancuri și material greu pe frontul de operațiuni”, a declarat Armand Goșu.