America este în flăcări, iar Trump este de negăsit. Anarhie totală în SUA

America este în flăcări, iar Trump este de negăsit. Anarhie totală în SUA

Istoric vorbind, președinții s-au adresat națiunii în momente de restriște Dar, în timp ce țara își începe a doua săptămână de proteste împotriva brutalității polițienești împotriva americanilor negri declanșate de uciderea lui George Floyd în Minneapolis, președintele Trump a fost liniștit, mai puțin pe Twitter.

Donal Trump a scos armata pe străzile Americii

Lunea trecute, un ofițer de poliție alb l-a ucis pe Floyd, în vârstă de 46 de ani, îngenuncheat și cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute, chiar și după ce se pare că și-a pierdut cunoștința. Floyd, un negru, a fost neînarmat și încătușat în timpul incidentului. Un videoclip despre uciderea acestuia a fost viral în dimineața următoare, stârnind proteste la nivel național pentru a aduce acuzații împotriva ofițerului care l-a arestat, Derek Chauvin și a celorlalți trei ofițeri de la fața locului, care au urmărit cum Chauvin îl sufoca pe Floyd și i-au ignorat strigătele de „nu pot respira”.

Săptămâna trecută, protestatarii au ieșit în stradă pentru a vorbi despre ceea ce Martin Luther King Jr. a numit „limba neauzitului”, Trump a pledat pentru militarizarea departamentelor de poliție locală și împușcarea protestatarilor, în timp ce o parte dintre ei au jefuit și dat foc. Deși Trump a afirmat cândva că el în calitate de președinte are „autoritatea totală” asupra țării, din când în când, a refuzat să conducă națiunea. Când a revendicat „autoritatea totală”, se referea la gestionarea pandemiei coronavirusului, dar declarația sa a fost deblocată în timp real, în timp ce statele au început să-și aprovizioneze propriile echipamente de protecție personală și să sape în propriile fonduri pentru a susține cererile de șomaj în absența conducerii federale.

Același model este ceea ce vedem din nou de la Trump acum: pretenții de conducere, cu puțină conducere reală. Este clar că primarii și guvernanții navighează prin proteste la nivel local, în timp ce Trump aruncă pietre prin WiFi-ul Casei Albe. Trump a folosit Twitter pentru a da vina pe primarul Minneapolis, Jacob Frey (D), precum și pe alți lideri democrați, locali și de stat, despre care el crede că au gestionat greșit protestele, declarând că există o „lipsă totală de conducere”.

America sub anarhie, abuzuri și rasism în secolul XXI

Deși este adevărat că puterile locale care se aflau au lipsit în mod evident în Minnesota săptămâna trecută, Trump nu a făcut niciun fel de mișcare vizibilă. Pe măsură ce protestele au continuat până în weekend, manifestațiile care au avut loc în afara Casei Albe au îngrijorat Serviciul Secret atât de mult încât oficialii l-au adus pe Trump în buncărul prezidențial subteran de la 1600 Pennsylvania Avenue timp de aproximativ o oră vineri seara. Nu era clar ce a necesitat exact acest răspuns sau de ce Serviciul Secret a considerat că este sigur ca președintele să apară după o oră.

nsă, după o noapte care l-a „zgâlțâit”, după cum a precizat Associated Press, după dimensiunea protestelor, marele mesaj prezidențial al lui Trump a fost despre aparenta letalitate a resurselor serviciului secret. Protestatarii ar fi fost „întâmpinați cu cei mai periculoși câini și cu cele mai neplăcute arme, pe care le-am văzut vreodată”, a scris el, în timp ce cetățenii se ridicau împotriva brutalității din partea forțelor de ordine.

Sâmbătă, Trump a călătorit în Florida pentru a urmări lansarea capsulei Space X Dragon, care s-a dovedit a fi un afișaj dur al diferitelor Americi care vor fi înregistrate în istorie. Unele fotografii din acest weekend vor arăta liderii filialei executive care sărbătoresc lansarea unei rachete, iar altele vor arăta orașele care ard literalmente. În timpul adresării sale către mulțimea care s-a adunat pentru a urmări lansarea, Trump a menționat moartea lui Floyd și a cerut acțiuni ulterioare ale poliției pentru a opri protestele.

America este în flăcări, iar Trump este de negăsit. Anarhie totală în SUA
America este în flăcări, iar Trump este de negăsit. Anarhie totală în SUA

În timp ce Trump și vicepreședintele Mike Pence au urmărit cum astronauții americani se îndreptau spre spațiu, protestele au continuat sâmbătă, poliția îmbrăcându-se cu echipamente antidisturbare care se confruntă cu protestatarii, mulți dintre ei purtând măști pentru a-i proteja împotriva coronavirusului și spray-ul cu piper administrat de poliție. În timp ce Trump i-a acuzat în permanență pe protestatari ca fiind „violenți” sau „tâlhari”, el nu a spus nimic despre nenumăratele videoclipuri care au ieșit la iveală în urma agresiunilor poliției, cu ofițeri în furgonete care alergau prin mulțimile din New York, stropind jurnaliștii în față cu spray cu piper sau spargând îo mașină din Atlanta și electrocutând oamenii din interior cu pistoalele cu șocuri electrice.

Duminică, în timp ce manifestațiile străbăteau capitala națiunii, Casa Albă „s-a întunecat”, și tot iluminatul exterior al clădirii a fost stins. Observatorii au putut vedea că vizualul auster a fost un contrast dramatic cu protestele și incendiile care au fost declanșate în afara porților Casei Albe și au aprins literalmente orașul. Potrivit The New York Times, consilierii naționali i-au recomandat lui Trump în acea zi să facă o adresă țării, dar nici luni după-amiază, el nu făcuse acest lucru.

În schimb, Trump le-a spus guvernatorilor națiunii, într-un apel privat, luni dimineață, că ar trebui să „domine” protestatarii. Potrivit audio-ului obținut de Vice, Trump le-a spus liderilor de stat: „Dacă nu dominați, vă pierdeți timpul. Vor alerga peste voi, veți arăta ca o grămadă de smucituri.„  În același apel se poate auzi cum Trump susține ideea arestării, reținerii și „urmăririi” protestatarilor, ca o modalitate de a controla „mișcarea”.

Până în prezent, aproximativ 40 de orașe au instituit stare de asediu pentru a potoli tulburările, iar unii lideri ai statului au chemat Garda Națională să patruleze străzile și să mențină ordinea. Un rezident din Minneapolis a filmat în timp ce soldații Gărzii Naționale au mers pe străzile ei strigând „Luminați-vă!”.

Departamentul de Justiție al lui Trump, care a fost sceptic în privința drepturilor civile, a promis să investigheze cazul lui Floyd. Dar dacă Trump decide să se adreseze țării, este puțin probabil ca cuvintele sale să fie balsamul de care are nevoie o țară disperată. Președintele a refuzat de multe ori să-și asume responsabilitatea pentru moartea cetățenilor săi și a lăudat continuu poliția chiar și în fața unor dovezi copleșitoare de violență polițienească. El a fost de acord să se folosească forța împotriva protestatarii care s-au opus comenzilor de ședere la domiciliu menite să atenueze răspândirea coronavirusului, majoritatea fiind conservatori albi, dar a lipsit cu desăvârșire în recunoașterea adevăratei furii, frustrări și dureri pe care americanii negri și oamenii lor suporterii și le exprimă acum. Dacă și când Trump vorbește despre această problemă, șansele par a fi slabe și că va putea să arate că înțelege țara pe care o conduce chiar acum,  că nu este vorba doar despre un singur om sau o moarte, ci mai degrabă despre confruntarea cu un sistem înrădăcinat în inegalitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI